Ugrás a tartalomra

Leállították a kilövési előkészületeket – szerdán indul útjára a Cheops

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 17. kedd 16:18
Egy órával indulás előtt leállították az előkészületeket. Kommunikációs probléma miatt nem sikerült fellőni az űrbe azt a műholdat, amelynek az egyik legfontosabb alkatrészét Miskolcon fejlesztették. Ezzel a helyzettel a szakemberek számoltak, hiszen csak az esetek 50 százalékában sikerül az eredetileg tervezett időpontban a fellövés. A Cheops a tervek szerint szerdán indul útnak. Segítségével egyre közelebb kerülhetünk annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy létezik-e élet a Földön kívül.
Mocsári László fotói

A Cheops (CHaracterizing ExOPlanet Satellite) nevű exobolygó kutató műholdat kedden 10 órakor az Egyenlítő környékén lévő Kourou ESA kilövőhelyéről lőtték volna fel az űrbe. A szállítóeszköz az ESA Soyuz rakétája. A Cheops építésében részt vett az Admatis Kft is, a cég feladata volt a Cheops tudományos eszközének részeként két műholdradiátor fejlesztése.

A radiátorok feladata, hogy megóvja a műholdat a hőingadozástól. A Cheops ugyanis egy nagy kamera, ami azokat a bolygókat vizsgálja, amelyek nem a Nap körül keringenek. Ha a műhold alkatrészei túl melegen vagy túl hidegen vannak, akkor nem készülnek jó minőségű felvételek. A műhold útja több mint három évig tart majd.

Somosvári Béla, az Admatis Kft. csillagásza úgy nyilatkozott: szerinte a maximum, amit ettől várhatunk az, hogy a sok-sok ismert exobolygót majd egy kicsit jobban tudjuk kategorizálni. Esetleg meg tudjuk majd mondani, hogy melyik inkább Föld típusú, melyik inkább Jupiter típusú. 

A Cheops egy fontos láncszem a távoli bolygók vizsgálata szempontjából.

Szabó Róbert, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója kiemelte, ha megtaláljuk a legígéretesebb bolygókat, akkor azokat utána nagyobb távcsövekkel, űrtávcsövekkel és földi berendezésekkel fogjuk megvizsgálni: a légkörét, hogy van-e rajtuk víz, lehet-e rajtuk élet. Ami pedig kiemelten fontos: lehetséges, hogy ez még a mi életünkben valósággá válik.

A Cheops műhold eredetileg tervezett fellövése kedden tíz órakor lett volna. Ez azonban egy kommunikációs probléma miatt elmaradt. Az Admatis Kft. ügyvezetője, Bárczy Tamás a helyszínről, Francia Guyanáról telefonon jelentkezett be a Városházára, ahol sokan gyűltek össze, hogy együtt nézzék meg a Cheops indulását.

Andrik Ákos rajza.

Kedden négy miskolci diák is elismerésben részesült, akik egy négy évvel ezelőtt meghirdetett rajzpályázatra adták be műveiket. Az ő alkotásuk is rajta lesz a műholdon, amit kilőnek a világűrbe.

A fellövést holnap újra megpróbálják, délelőtt tíz órakor. Az Európai Űrügynökség, vagyis az ESA weboldalán a web televízión bárki nyomon követheti a műhold indulását.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!