Ugrás a tartalomra

Legalább 180 halottja van az áradásoknak Németországban és Belgiumban

telex.hu
Utoljára módosítva
2021. július 18. vasárnap 09:52
Németország nyugati részén és Belgiumban, ahol a legnagyobb veszteségeket okozta a Hollandiát, Luxemburgot is sújtó ítéletidő, de még folynak a kutatások az eltűntek után a romok alatt.

Az áldozatok száma elérte a 180-at, közülük 156-an Németországban vesztették életüket. Sokan vannak azonban, akiket eltűntként tartanak számon, így félő, hogy a száz éve nem látott esőzésnek még további áldozatai vannak.

A levonuló árral azonban nem szűnt meg a veszély: Bajorországban is áradásra figyelmeztetnek, Ausztriában pedig Salzburg tartományban kellett embereket kimenteni egy alámosott épületből.

Németországon belül Észak-Rajna-Vesztfália, a Saar-vidék és Rajna-vidék-Pfalz tartományokat érte a legnagyobb csapás a hét második felében. Itt megkezdődött a romok eltakarítása is. Bad Neuenahr-Ahrweilerben a lakosságot is bevonták a visszamaradt iszap, az autoroncsok és az épülettörmelékek eltakarítására. (Ahrweiler járásban volt a legtöbb áldozat, jelenleg 110 halottról tudni.) A Luxemburg közelében fekvő 28 ezres fürdővárost a helyiek szerint óriási károkat szenvedett. „Minden megsemmisült, nem lehet ráismerni a helyre” – mondta a BBC-nek egy helyi borkereskedő bolt tulajdonosa.

A tragikus áradás rendkívül kellemetlen helyzetbe sodorta az áradástól egyik legjobban sújtott tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökét is, aki ráadásul Angela Merkel kancellár lehetséges utódja is. Armin Laschet a háttérben viccelődött kollégáival, amikor az előtérben az elnök, Frank.Walter Steinmeier épp az áldoazatok hozzátartozóinak részvétét fejezte ki.

Laschet bocsánatot kért a szombati jelenet miatt, kérdés, mire lesz ez elég a rengeteg halottal és anyagi kárral járt tragédia közepette.

Belgiumban eddig 27 halálos áldozata van az áradásnak, a mentési munkálatok tovább folynak lehetséges túlélők után. Július 20-án nemzeti gyásznapot tartanak az országban. Kiemelten veszélyes volt a helyzet Liège tartományban. A Maas folyó magas vízszintje miatt korábban evakuálást rendeltek el a tartományi főváros, Liège központjában, de szombaton az eső elállta után a folyó vízszintje lassan apadni kezdett, így nem volt szükség további evakuálásra. A városba azonban így is érkeztek mentőegységek, Ausztriából és Olaszországból is.

További hírek

Olvasnivaló