Ugrás a tartalomra

Madártávlatból a pusztítás - él a tűzügyelet

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 02. szombat 23:48
Bár a madarak elrepültek, kollégánk légifelvételein jól látszik, mekkora károkat okozott a tűz a Bükk-fennsíkon. Az érintett területen tűzőrséget biztosítanak, hogy megakadályozzák a lángok újabb fellobbanását.

Az, hogy a tűzoltók heroikus küzdelmet vívtak a lángokkal, eddig sem volt kérdés. Távolabbról szemlélve mégis kicsit közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy valós képet alkossunk a károkról.

Horváth Csongor képgalériája

A Miskolc külterületén, Jávorkút közelében levő, állami tulajdonú erdőterület, amelyen tűz pusztított az Északerdő Zrt. kezelésében van. A vállalat közleményt is adott ki a történtek kapcsán, melyben jelzik, tart a károk felmérése.

- A pénteken délután négy óra körül keletkezett tűz nagyrészt a Lillafüredi, kisebb mértékben pedig a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területén jelentkezett, összesen mintegy 65 hektáron. Jórészt bükkösökben pusztított, természetes és mesterséges erdőfelújítások, valamint 100-120 éves állományok egyaránt áldozatául estek. Ezeken túl néhány hektár erdei- valamint lucfenyő is komoly károkat szenvedett. A lángok továbbterjedését hajnali egy óra körül sikerült meggátolni, az éjszakai záporok nagyban segítették a védekezést - írják.

- A kárfelmérés még tart, pontos adatok csak később állnak majd rendelkezésre. Előreláthatóan napokig biztosítanak tűzőrséget a szakemberek, hogy megakadályozzák a lángok újabb fellobbanását. Sok az odvas- és holtfa, amely még most is izzik, és arra is van példa, hogy egy-egy lábon álló törzs borul ki, ezért mindenkitől azt kéri a társaság, hogy kerülje el az érintett területet. Az erdőgazdaság ezúton is köszöni az önkéntesek segítségét – mondta Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója.     

Bár a mértékét még nem tudni, a pusztítás jelentős, ezt mutatják Nemcsák István alábbi képei is.

Nemcsák István felvételei a tűz utáni állapotokról

 

Szomorú képet mutat a tűz utáni reggel

 

Az "állva maradtak"

További hírek

Olvasnivaló