Ugrás a tartalomra

A magasabb beosztású támogató döntött? – demonstráció a Diósgyőri Gimnáziumnál

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. július 15. szerda 08:59
Nem szakmai döntést hoztak, a kinevezett igazgató nem ismeri sem a gimnáziumot, sem egy ilyen intézmény irányításának mikéntjét – hangzott el azon a „csendes demonstráción”, amit a Diósgyőri Gimnázium szülői választmánya szervezett hétfő kora estére az igazgatói pályázatok elbírálása kapcsán. A szervezők tájékoztatása szerint több százan – pedagógusok, szülők, diákok – vettek részt a megmozduláson. A tankerület megkeresésünkre azt írta, az új igazgató alkalmas az iskola vezetésére, a kinevezésekkel kapcsolatos döntés egyébként sem a tankerületi igazgató hatásköre.

A demonstrálók jelenlétükkel támogatni kívánták az iskola korábbi megbízott igazgatóját, Sziszkosz Róbertet – és kérik a kinevezett igazgatót, hogy lépjen vissza.

Mint ismert, a patinás Diósgyőri Gimnázium vezetésével Komporday Leventét bízta meg a szakminisztérium. Ő korábban a Sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot vezette. A másik pályázó viszont ezer szállal kötődik a Diósgyőrihez: ő Sziszkosz Róbert, aki 2011-től általános igazgatóhelyettes az intézményben, idén márciustól pedig megbízott igazgatóként irányította a gimnáziumot, mivel Péter Barnabás, a korábbi vezető heteken belül nyugdíjba vonul.

Mint Fekete Gyula, a szülői választmány elnöke fogalmazott, a nagy múltú intézményben fontosnak tartják a lokálpatrióta szemléletet, ezért elfogadhatatlan „a közösség értékeivel szembe menő, szakmaiatlan döntés”. Hiányolták, hogy a szülőket senki nem kérdezte meg az intézményvezetői pályázatokról. – Mi Sziszkosz Róbertben bízunk, az ő kinevezését támogatjuk – hangsúlyozta.

Még a demonstráció kezdete előtt levélben megkerestük a Miskolci Tankerületi Központ igazgatóját, László Istvánt. Arról kérdeztük, mi szólt Komporday Levente mellett? Milyen szempontok szerint döntöttek? A szülők, a tantestület ellenállását látva lát-e esélyt arra, hogy új pályázatot írnak ki? Illetve: kíván-e reagálni arra, hogy a Szülői Választmány demonstrációt szervezett? A tankerületi igazgató kedd délelőtti válaszlevelében emlékeztetett: a Miskolci Tankerületi Központ fenntartásában lévő Diósgyőri Gimnázium vonatkozásában vezetői pályázatot írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelyre két pályázat érkezett. A döntés alapján a gimnáziumban Komporday Levente kapott 2020. augusztus 15-től 5 évre szóló vezetői megbízást. – Az új igazgató megfelelő pedagógiai és vezetői tapasztalattal rendelkezik, alkalmas a Diósgyőri Gimnázium vezetésére – fogalmazott megkeresésünkre László István tankerületi igazgató. Hozzátette: a szülők előre tájékoztatták a demonstrációról, amelyet tudomásul vett, de az igazgatói kinevezésekkel kapcsolatos döntés nem a tankerületi igazgató hatásköre.

Ragaszkodnak hozzá

Több szálon is kötődik az iskolához: itt végezte középiskolai tanulmányait, itt érettségizett, majd az egyetem elvégzése után tanárként tért vissza alma materébe – mondta támogatottjukról Baloghné Dósa Erika. A tantestület nevében felszólaló oktató Sziszkosz Róbert érdemeit sorolva elmondta, több sikeres pályázat is fűződik a nevéhez, tanulói jól szerepeltek versenyeken, a szülők és a diákok közössége is támogatja.

– Ismeri a gimnázium múltját és jelenét, pályázata részletes és hiteles. Ez a másik pályázatról nem mondható el – mutatott rá. – Ragaszkodunk hozzá, hogy a szakminisztériumban bírálják felül döntésüket, és az igazgatói kinevezés szakmai tapasztalatok alapján történjen.

A magasabb pozíció döntött?

– A szakmai szempontok és a jövőre vonatkozó koncepció alapján maximálisan támogatjuk Sziszkosz Róbert pályázatát – fogalmazott a gimnázium egykori diákja, Szávai Péter, aki a tankerületi igazgatónak, László Istvánnak címzett levélből idézett. Kiemelte, a korábbi megbízott igazgató „kiemelkedően jó kapcsolatot ápol a szülőkkel, folytatta volna a hagyományokat, szakmaisága őt mutatja alkalmasnak a vezetésre”.

– Megdöbbentő volt számunkra, hogy az igazgatói kinevezés során nem a szakmaiság, az elkötelezettség volt a szempont, hanem – ahogy Komporday Levente kérdésre válaszolva kijelentette – a magasabb pozícióban lévő támogató.

A szülők nyílt levelet intéztek a kinevezett igazgatóhoz. Ebben kérték, gondolja át döntését, mivel „egy kolléga pedagógusi, szakmai életútját teszi tönkre ezzel a lépéssel”. Nem ismeri a gimnáziumot, se egy ilyen profilú intézmény irányításának mibenlétét, ez a pályázatból is kiderült.

„Gyalázat, ami itt történt”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke amellett kardoskodott, hogy a szakma döntsön ilyen kérdésekben, ne pedig „fent, Budapesten dőljön el, úgy, hogy a döntéshozók nem számonkérhetők”. – A szakma jelenleg hátul kullog, a politikai akarat dönt – fogalmazott Szűcs Tamás, aki felelevenítette, hogy előbb a szakszervezetek, majd a tantestület, illetve a szülői közösségek véleményezési jogát is elvették egy-egy vezetői pályázat kapcsán.

Mocsári László képgalériája!

– Azt gondolom, nem fogják megváltoztatni a döntést. Talán a kinevezett igazgató elgondolkozik a visszalépésen, hiszen egy számára teljesen ismeretlen világba csöppen. Meg kellene értenie, hogy ez a kollégák és a tanulók érdeke. Erre is nagyon kevés esélyt látok azonban – mondta. A demonstrálókhoz szólva végül azzal zárta, hogy „nem szabad semmilyen szakmaiatlan, és önkény felé hajló döntést szó nélkül hagyni”.

A „csendes demonstráción” elhangzott, ez csak az első lépés volt az elégedetlenség kifejezésére.


A Földes a következő?

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Földesben is azért írtak ki vezetői pályázatot, mert az intézmény addigi igazgatója, Veres Pál a tavalyi önkormányzati választásokat követően Miskolc polgármestere lett. Az intézmény élére hárman pályáztak: Fazekas Róbert igazgatóhelyettes, Kovács Benedek, az iskola fizika-informatika szakos tanára, valamint Hajdu Hajnalka, a sajószögedi általános iskolájának igazgatója, a megyei közgyűlés fideszes képviselője.

Az intézmény közalkalmazotti tanácsa Fazekas Róbertet támogatta, viszont ez a pályázat érvénytelen lett, mert a köznevelésért felelős államtitkár egyik pályázót sem támogatta. A Földes esetében így új pályázatot írnak ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!