Ugrás a tartalomra

A magyar katonák hazahozását sürgeti a Mi Hazánk

MTI
Utoljára módosítva
2023. május 31. szerda 11:36
Novák Előd elnök erről a koszovói eseményeket követően beszélt szerdán.

Hozzák haza a magyar katonákat a koszovói katonai missziókból, tegyék nyilvánossá a külföldön szolgáló katonák számát és e küldetések költségeit! - sürgette Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja, a testület szerdai zárt ülése után tartott sajtótájékoztatóján.
   
A politikus arról beszélt: hétfőn, a NATO koszovói missziójának legtöbb sérültet követelő incidensében "az USA által pajzsként használt honvédjeink" sebesültek meg, miközben az Egyesült Államok "feszültséget szít az oroszbarát szerbek ellen, felfegyverzi a koszovói albánokat".
    
Hozzátette: a szerb hadsereg esetleges támadásakor a közös NATO-védelmet "a többségében szerbek lakta Montenegró megvétózhatja", így egyértelművé vált, hogy a helyzetnek nincsen katonai megoldása, politikai nyomásra van szükség a koszovói konfliktus rendezéséhez.
    
A NATO-tagságból szerződéses kötelezettségünk csak ara volna, hogy egy tagálam megtámadása esetén segítsünk annak védelmében, de eddigi kormányaink túlbuzgósága miatt több külföldi megszállásban, például a csúfos bukással végződő afganisztániban vettünk részt, hadiipari fejlesztéseink is ezt a szempontot tartották szem előtt a haza védelme helyett - fogalmazott a politikus.
    
A honvédelemben nincs közös érdek, csak nemzeti érdek van - fogalmazott a Mi Hazánk politikusa, a magyar nemzeti érdek előtérbe helyezését sürgetve.
    
Novák Előd azt hangsúlyozta: pártja szerint a külföldi missziókra fordított összegeket az ország megvédésére alkalmas hadsereg fejlesztésére, komolyabb hazai hadgyakorlatok rendezésére kellene fordítani, az egységek pedig a déli határon gyakorolhatnának járőrözési funkciókat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!