Ugrás a tartalomra

Magyart küldünk az űrbe, amerikai együttműködéssel

hvg.hu
Utoljára módosítva
2021. július 31. szombat 09:06
A kormány elfogadott egy 99 millió dolláros űripar fejlesztési programot, a magyar űrhajós kiválasztása elkezdődik.

Legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós – jelentette be pénteken a Facebookon egy videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Elmondta, az űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, az amerikai modulra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket.

Több mint másfél évvel ezelőtt azt jelentette be Szijjártó, hogy 2024-ben magyar űrhajóst kívánnak küldeni az űrbe. Az igazi különbség a korábbi és a mostani bejelentés között az, hogy a magyar űrhajós kiképzését és a Nemzetközi Űrállomásra történő felküldését akkor az orosz Roszkoszmosszal együttműködésben tervezték.

Szijjártó a péntek délután megjelent videóban méltatta az eddigi Oroszországgal folytatott partnerséget, de hozzátette: most lehetőség lesz arra is, hogy a NASA egyik amerikai stratégiai partnerével együttműködjenek. A partnerről annyit árult el, arra szakosodott, hogy műszereket, fejlesztéseket űrkörülmények között tesztelnek.

Azt is bejelentette, hogy a kormány egy 99 millió dolláros (csaknem 30 milliárd forintos) űripar fejlesztési programot fogadott el, amelyben magyar űripari vállalatok, valamint több magyar egyetem tudományos kutatócsoportja működik együtt. Ennek keretében menne magyar kutatóűrhajós a Nemzetközi Űrállomásra, akinek a kiválasztása most el fog kezdődni. Azt kiemelte: nem űrturista fog menni az űrbe, hanem nemzeti kutatóűrhajós.

A magyar fejlesztésű eszközökről Szijjártó elmondta, a telekommunikációs, földmegfigyelési, sugárzásmérő berendezéseket az űripar-fejlesztési programban együttműködő belföldi vállalatok és egyetemek alkotják meg. A résztvevők a miniszter szerint jelentős tudást és tapasztalatot halmoztak föl, a magyar űripar ennek ellenére mostanáig méltatlanul kevés figyelmet kapott.

További hírek

Olvasnivaló