Ugrás a tartalomra

M.A.M.I. – a veszélyhelyzetben segítettek az időseknek

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. június 22. hétfő 14:18
Szívesen vették a segítséget, pozitív tapasztalatokról számoltak be az idősek, az önkéntesek pedig hasznosnak ítélték meg a szolgálatot – tájékoztatott a záruló M.A.M.I. programról a koordinálást végző MESZEGYI igazgatója.

Gúr Péter Attila elmondta, több önkéntes is jelezte, hogy a későbbiekben is szívesen részt venne hasonló kezdeményezésekben. A segített idősek szintén elégedettek voltak, semminemű problémát nem jeleztek az intézmény felé.

Mint ismert, a Miskolciak A Miskolci Idősekért – ismertebb nevén: M.A.M.I. – programot a megyeszékhely önkormányzata hívta életre a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben. A cél a rászorulók támogatása volt.

Emlékezhetünk, a 65 év felettiek csak egy bizonyos idősávban (9 és 12 óra között) vásárolhattak be. Emellett az idősek nappali ellátását és a szociális étkeztetés igénybevételének lehetőségét is korlátozták, illetve szüneteltették. Így a város szépkorúinak ellátására, annak segítésére adott ki felhívást az önkormányzat. Folyamatosan jelentkeztek az önkéntes tevékenységet vállaló miskolciak, őket a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) koordinálja.

Az egész folyamat azonban azzal kezdődik, hogy a Miskolci Önkormányzati Rendészet regisztrálta/regisztrálja a jelentkezőket, majd az ő rendszerükből folyamatosan továbbítják a jelentkezők adatait. Velük rövid időn belül felvették/felveszik a kapcsolatot az egyeztetés és az önkéntes szerződés megkötése érdekében.

– A jelentkezők döntően megfeleltek a kiírásban szereplő feltételeknek, azonban adódott olyan jelentkező is, aki maga is a kiemelten védendő korosztályba tartozik. A program működési ideje alatt 37 magánszemély és 4 szervezet, vállalkozás jelentkezett. Aktívan 12-en végeztek önkéntes tevékenységet. Az önkénteseket az egyes telephelyekre osztották be. Bevonásukig a szociális munkás kollégák segítették a jelentkező időseket, fogyatékkal élőket, más rászorulókat.

A „munkába állást” követően az önkéntesek a MESZEGYI munkatársai segítségével léptek kapcsolatba a vásárlás, gyógyszerkiváltás és csekkbefizetés érdekében segítséget kérő lakosokkal. Az önkéntes munkát ellátók tevékenységének szervezése a lakosok által igényelt segítség típusa, az önkéntes munkaideje, illetve a korlátozó intézkedéseknek való megfelelés figyelembe vételével történt.

Heti szinten átlagosan 10-18 idősnek, fogyatékkal élőnek, egyéb rászorulónak segít a 6-12 aktív önkéntes. Hozzájuk 8-10 saját dolgozó kapcsolódott be.

– Az önkéntesek átlagosan 1,5-2 hónapon keresztül végezték tevékenységüket. Megközelítőleg 80 százalékuk mentesült az eredeti munkavégzése alól a veszélyhelyzetre hivatkozva, illetve többen el is vesztették korábbi munkahelyüket. A korlátozások feloldásával arányosan tértek vissza munkahelyükre, illetve találtak új munkahelyet, ezzel arányosan csökkent az általuk végzett önkéntes tevékenység – tette hozzá Gúr Péter Attila. Jelenleg 2 önkéntesük aktív, ők június végéig vállalták a tevékenység folytatását.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!