Ugrás a tartalomra

Márki-Zay Péter: Ha nincs elszámoltatás, az ellenzéknek vége van

hang.hu/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. augusztus 16. hétfő 12:30
Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt beszélt arról is, hogy kormányváltás esetén nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat és csatlakoznak az Európai Ügyészséghez is.

Szombaton Budapesten, a Széll Kálmán téren tartott utcafórumot Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és Kálmán Olga, a Budapest IV. választókerület Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje. 

Többek közt mindketten elmondták, hogy nincs nyerhetetlen körzet, ezt épp Márki-Zay 2018 februári hódmezővásárhelyi győzelme bizonyítja, amiben akkor senki sem hitt, mégis 57:42 arányban verte meg a Fidesz polgármesterjelöltjét.

Ezután jöttek a kérdések: az elsővel kapcsolatban azzal nyugtatta a jelenlévő szimpatizánsokat a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, hogy az ellenzéki pártok felkészültek arra az eshetőségre is, hogy választási pártot kell alapítani, ha a Fidesz erre kényszeríti őket a szabályok módosításával. 

Márki-Zay hangsúlyozta, hogy ellenzéki győzelem esetén nemcsak az ügynökaktákat hozzák nyilvánosságra, hanem csatlakoznak az európai ügyészséghez, és garanciát adnak arra, hogy mindenképpen bevezetik az eurót.

A politikus kiemelte azt is, hogy a jelenlegi Alaptörvény érvénytelen, mert saját magának is ellentmond, több ponton is. – Többek között benne van, hogy a kizárólagos hatalomra törekvés alaptörvény-ellenes, márpedig a választási törvényt, és oly sok minden mást Orbán Viktorék kizárólag azért alkottak meg, hogy egyedül tudjanak uralkodni – tette hozzá. Ezért szerinte – Vörös Imre jogászprofesszor útmutatását követve – egy átmeneti alkotmánnyal kell leváltani az Alaptörvényt, illetve meg kell válni azoktól az emberektől is, akiket „ezzel az érvénytelen kétharmaddal bebetonoztak a helyükre”. Itt említette meg Polt Péter legfőbb ügyészt, akit szerinte mindenképpen fel kell menteni, mert nem számoltatja el a bűnözőket.

"Kell elszámoltatás”

Márki-Zay kiemelte, hogy „ami a Fidesz kormányzásából jó”, azt az ellenzéki pártok készek megtartani, így például a déli határkerítés lebontására sem kell számítani.

Hozzátette ugyanakkor, 2022-ben szükséges lesz az elszámoltatás, hiszen szerinte

„ha nem lesz elszámoltatás, ezek két év múlva visszajönnek”.

Érkezett kérdés Cseh Katalin Momentumos EP-képviselő „korrupciós” ügyéről, amely kapcsán Márki-Zay visszakérdezett, hogy egyáltalán mi a vád, hiszen csak annyi történt, hogy egy ellenzéki is nyerhetett EU-s pénzt Magyarországon, ez inkább a jogállamiság jele szerinte. Mint emlékeztetett, Deutsch Tamás az unió csalás elleni hivatalához (OLAF) fordult az ügyben.

- Az OLAF kivizsgálja, és ha kiderül, hogy Cseh Katalin egy csalássorozatban érintett, akkor mindannyian el fogjuk ítélni

– szögezte le.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!