Ugrás a tartalomra

A MEAFC férfi röplabdásai megküzdenének az NB I-ért

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 11. péntek 12:57
A MEAFC-Miskolc NB II-es férfi röplabda csapata október 12-én hazai környezetben úgy kezdi meg a bajnoki küzdelemsorozatot, hogy annak végén szívesen harcba szállna az NB I-es tagságért is. A felnőtt együttes mellett nagyon komoly utánpótlás-nevelő munka is zajlik az egyesületben, ahol szinte minden korosztály gyakorolhatja már a sportágat.

A hétvégén induló pontvadászat előtt Barócsi Ákossal, a MEAFC-Miskolc röplabda szakosztályának vezetőjével, egyben a csapat játékosával beszélgettünk.

A MEAFC NB II-es röplabda csapata idén is megnyerte a Keleti-csoport küzdelmeit. Hogyan értékelték ezt a bajnoki ciklust?

A tavalyi idény elején az újabb bajnoki címet tűztük ki célul, amit sikerült is teljesítenünk. Továbbá igyekeztünk a fiatalabb játékosoknak is lehetőséget adni, ami többé-kevésbé sikerült is. Sajnos a Magyar Kupában nem úgy jött ki a lépés, ahogy azt terveztük. Ez egy fájó pont mind a mai napig. Ezenkívül azt mondhatom, hogy sikeres szezonon vagyunk túl.

Már második éve nem élnek a lehetőséggel, melyet az egy osztállyal feljebb, az NB I-ben való indulás jelenthetne. Ezúttal mi volt az oka a döntésnek?

Igen ez így igaz. A legfőbb indok az volt, hogy nem tartottuk még elég stabilnak és kellő létszámúnak az utánpótlásunkat és edzői fronton is bővítésre volt szükség.

Az utóbbi években egyre hangsúlyosabb szerepet kap tevékenységükben az utánpótlás bázis szélesítése. Ezen a több korcsoportot érintő területen is komoly fejlődés tapasztalható. Ismertetné ezek részleteit?

Igyekszünk egy tudatos terv alapján dolgozni. Az első évünkben középiskolásokból szerveztünk U19-es csapatot. A második évre pedig már U13-as korosztályban is volt csapatunk. A 2019/2020-as idényre pedig U21, U19, U17, U15 és két darab U13-as csapattal vágunk neki. Tehát abszolút látszik a fejlődés és az is, hogy van keresni valója a férfi röplabdának Miskolcon, sőt szükség van rá. Nyilvánvalóan a megnövekedett létszám hatására újabb edzőket kértünk fel, hogy csatlakozzanak hozzánk.

Kik alkotják a jelenlegi edzői stábot, leszámítva a felnőtt gárdát?

Az U21-es korosztályban az edzői posztot Papp Dóra tölti be ettől az évtől. Dóri nagyon nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába a srácokkal. Az eddig elvégzett munka alapján abszolút elégedett vagyok a látottakkal, sikerült egy egységes csapatot kovácsolni a srácokból. Bár Dórinak ez az első edzői éve nem aggódom érte, hiszen játékos múltjából fakadóan óriási tapasztalata van, amit megfelelően és jól továbbít a fiúknak. Ők az Egyetemvárosban az E/4 tornateremben edzenek. U19-U17-es korosztályunkat szinte egy és ugyanazon gyerekek alkotják. Az ő fejlődésükért Veresné Gáspár Éva felel. Éva már több mint 30 éve foglalkozik gyerekekkel a Miskolci Sportiskola keretein belül. Ő is örömmel vette a felkérést, hogy dolgozzunk együtt. Az ő munkáját Varga László segíti még. Ez a korosztály már egy U17-es és egy U19-es hazai rendezésű tornán is túl van. Előbbin nem sikerült mérkőzést nyerni viszont az U19-esen két győzelmet is bezsebeltek a srácok. Azt gondolom, ebben a korosztályban is hamarosan látható lesz a rendszeres edzés és mérkőzés terhelésének eredménye. Itt az edzéseket szerdán és pénteken 16:30-tól 18:30-ig a Fráter Gimnáziumban tartják meg a kollégák.

Az U15-ös korcsoportot Varga László irányítja, aki egy U13-as csapatot is vezet. Laci a felnőtt csapatunk tagja már a kezdetek óta. Így ő egyike azon személyeknek, akik láthatták testközelből, honnan indultunk és hol tartunk most. Ő egyébként már a tavalyi idényben is belekóstolt az edzői munkába. Már akkor tudtuk, hogy ettől az évtől hivatalosan is az edzői gárdát fogja erősíteni, amellett, hogy az aktív játékkal sem hagyott fel. Fontos itt megemlítenem, hogy Laci nem csak edzőként tevékenykedik, de fogalmazhatunk úgyis, hogy a jobb kezem. A háttér szervezésbe is aktívan belefolyik, legyen szó szponzorok felkutatásáról, toborzók lebonyolításáról. Ennek a két korosztálynak az edzései a martinkertvárosi Arany János Általános Iskolában vannak. Heti három alkalommal, hétfőn 16:15-17:45-ig, kedden és pénteken 16:30-tól 18:00-ig.

Van egy korcsoportunk U13-as és U15-ös korosztályú fiatalokból, akik Obbágy Zsuzsanna keze alatt pallérozódnak a Bársony János Általános iskolában. Heti két alkalommal, hétfőn 17:00-19:00  óra, míg szerdán 17:15-18:45 óra között vannak az edzések. Zsuzsinak is ez az első éve edzőként és talán ő kapta a legnagyobb kihívást, hiszen ezeket a gyerekeket szinte a 0-ról kell felépítenie. Már több mint egy hónapja dolgoznak együtt és szépen látható a fejlődés. Lelkes és kitartó edző, így a csapata is az lesz, azt gondolom. Október 20-án 10 órától első alkalommal rendezünk U13-as tornát, melynek helyszíne a Miskolci Egyetem Körcsarnoka lesz.

Miskolc határait átlépve, vidéken is elkezdték a „terjeszkedést”. Mit lehet erről tudni?

Fontos és friss információ, hogy a napokban indítjuk be Kistokajban, a helyi általános iskolában a fiúk edzéseit. Ők is heti 2 alkalommal fognak gyakorolni, a tervek szerint kedden 16 órától 17:30-ig, míg pénteken 16:30-18 óráig. Itt az edzői feladatokkal egy Miskolcon élő, de Kistokajban tanító testnevelőt kértünk fel Szőrné Gyöngyösi Magdolna személyében. Mind ő, mind az iskola vezetése pozitívan és lelkesen áll a közös munka elé.

A napokban induló új bajnokság előtti meglehetősen hosszú időszakot mivel töltötték el?

A tavalyi bajnokság vége után úgymond „szélnek eresztettük” a játékosokat. Ebben az időszakban van, aki strandröplabdával tartja fitten magát, de van olyan is, aki teljesen elhatárolódik a játéktól és aktívan pihen, ilyen vagyok én is. A nyár második felében már az új idényt kezdtük el összerakni, egyeztetni a külsős termek használatáról, felszerelések beszerzéséről tehát technikai jellegű feladatokat végeztünk el. Augusztus első hetében az U21-es csapatunk már munkába állt napi két edzéssel. Valamint egy 5 napos edzőtáborba vonultak Kunhegyes városába. Felnőtt csapatunk pedig augusztus végén állt újra munkába. A kisebb korosztályok pedig edzésbe álltak, ahogy az iskolák beindultak.

Milyen tervekkel, célokkal vágnak bele a mostani pontvadászatba a felnőtt, illetve az up-csapatok tekintetében?

A legfontosabb bejelenteni való, hogy az idei évben, ha úgy alakul a bajnokság és ismét megnyerjük a csoportunkat, továbbá, ha a rájátszás jól alakul, akkor megküzdünk az első osztályba kerülésért. Játékosainkat erről a célkitűzésről tájékoztattuk, mindenki örömmel fogadta. Utánpótlás bázisunk folyamatosan növekszik, ha sikerülne élvonalba jutnunk, az egy újabb nagy lökést adhatna a szakosztályunknak. A felnőtteknél erre az évre tehát a feljutás a cél, persze akkor sem fogunk összezuhanni, ha ez nem sikerül. Egyelőre lépésről lépésre haladunk. Jöjjön az első meccs, majd a második és így tovább. Utána a rájátszás és majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Ami az utánpótlást illeti, a  kicsi korosztályokban a legfontosabb cél, hogy megszeressék ezt a remek a sportot a srácok. Élményekkel gazdagodjanak és élvezzék az edzéseket és a tornákra való utazásokat. Az U21-es csapatot az idei évben az NB II Keleti ,,A”csoportba neveztük első ízben. Így ők is heti rendszerességgel kapnak majd mérkőzésterhelést. Az NB II lebonyolítása kicsit változott, hiszen keleten és nyugaton is két-két csoport van. A keleti ,,A” jelűben szerepel az U21, míg a ,,B” jelűben a felnőtt MEAFC-Miskolc. Itt is ott is vannak élvonalbeli csapatok U21-es gárdái, valamint felnőtt alakulatok. Amint lement az alapszakasz, a rájátszásban már külön válik U21 és a felnőtt NB II. Az U21-es csapattól azt várjuk, hogy sok-sok rutinnal gazdagodjanak és minél előkelőbb helyen végezzenek.

Hogy alakult a felnőtt csapat összeállítása?

A továbbra is Bacsó István által felkészített felnőtt csapat kerete kisebb változáson ment át. Csizmadia János személyében egy nagyon régi csapattársat vesztettünk el, aki Debrecenbe igazolt. Az elválás elvileg nem végleges, hiszen a váltás mögött a feleségének munkahelyváltása áll. Emese orvos és a kötelező gyakorlatát tölti Debrecenben. Amennyiben ez letelik, reméljük, hazatérnek, így Jani is visszatér hozzánk. Addig is sok sikert kívánunk nekik! Érkező oldalon két játékos szerepel. Pallós Gergő személyében egy NB 1-et is megjárt fiatal, de annál rutinosabb feladót tisztelhetünk. Valamint nagy erősítés és nagy fogás csapatunk számára Berkes Zoltán érkezésé Debrecenből. Zoli szinte minden poszton megállja a helyét. Volt élvonalbeli játékos is. Tapasztalata óriási segítség lesz, míg személyisége, jelleme abszolút passzol a csapathoz. Régről ismerjük, eddig többnyire ellenfélként lépett pályára, de most már minket erősít. Összeállításunk a következő: Berkes Zoltán, Barócsi Ákos, Bagó László, Molnár Gábor, Surányi István, Busák István, Kozsla Ádám, Kormos Dávid, Pallós Gergő, Varga László Mihály, Klein Péter, Soltész Bence, Szántai Balázs, Bejczi Balázs, Lukács Tibor, Nagy Zoltán.  Edzéseink és hazai meccseink helyszíne továbbra is a Miskolci Egyetem E/4 kollégiumának tornaterme.

A sorsolásukról hogy vélekedik? Mely csapatok lehetnek a legnagyobb riválisok?

Azt gondolom, az alapszakaszban nem is lehet más a célunk, mint megnyerni a csoportot. A rájátszás és a feljutásért vívott harc viszont piszok nehéz lesz. A Kistext és Dág csapatát tartom a két legnagyobb riválisnak. Ezekben a csapatokban is nagy múltú és rutinos játékosok vannak. Így biztos vagyok benne, hogy nagy csatákra számíthatunk. Nekünk addigra kell felpörögnünk és csúcsformában lennünk, valamint az új embereknek 100%-osan be kell illeszkedniük.

Anyaegyesületük mellett milyen további támogatókra számíthatnak?

A MEAFC-tól kellő támogatást kapunk és itt nemcsak anyagi dolgokra gondolok, hanem akár az utazások, illetve tornák szervezésére, rendelések lebonyolítására. Ezúton is szeretném megköszönni Gyenes Mirellának és Bene Szilárdnak a sok segítséget, amit szakosztályunknak nyújtanak. Ezek elengedhetetlenek, hogy tovább fejlődhessünk, növekedhessünk. Ami a szponzorokat illeti, immár harmadik éve támogat bennünket a kazincbarcikai székhelyű, (de már Miskolcon is boltot üzemeltető) SollVill Kft-t. Folyamatosan keressük új szponzorainkat, vannak is ígéretek, meglátjuk, mi lesz belőlük.

Az előttünk álló hétvégén mutatkozik be felnőtt és U21 csapat, ráadásul hazai környezetben. Megtudhatnánk a fontos részleteket?

Október 12-én, szombaton, 15:30-tól az U21-es gárdánk a MAFC-BME U21-es együttesét fogadja az E/4 tornateremben, ahol a felnőttek 17:30-tól a Szolnoki RA csapatával mérkőznek meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. A belépés díjtalan. Ugyancsak most szombaton Debrecenben bemutatkozik U15-ös csapatunk is.

További hírek

Olvasnivaló