Ugrás a tartalomra

Még a baleset hatása alatt vannak

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. május 27. szombat 18:50
Meglátogatta a buszbaleset sérültjeit a szlovák kórházakban, többekkel tartja a kapcsolatot Cseléné Figula Edina önkormányzati képviselő. Azt mondja, sokan a mai napig a baleset hatása alatt állnak. Újra felajánlotta az önkormányzat segítségét a sérülteknek és családtagjaiknak.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, múlt hétfőn miskolci és martinkertvárosi nyugdíjasokkal teli autóbusz ütközött össze egy kamionnal Szlovákiában, a tragikus balesetben egy ember meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan sérültek. Többeket pozsonyi kórházakba szállítottak kezelésre.

Itt látogatta meg őket - Veres Pál polgármester kérésére - Cseléné Figula Edina, a Velünk a Város önkormányzati képviselője múlt pénteken. A politikus lapunknak elmondta, a hozzátartozók csomagjait vitte el a sérülteknek, és igyekezett helyben tájékozódni arról, milyen további segítségre van szükségük a kórházi kezelésre szorulóknak.

- Három szlovákiai kórházban is jártunk, minden beteget meglátogattunk, aki még ott volt a balesetet követően - idézte vissza. - Azt tudom mondani, hogy a szlovák egészségügyi dolgozók maximálisan odatették magukat, tökéletes volt az ellátás, a gondoskodás. A magyar konzulátus kollégái már kevésbé voltak felkészültek, kavarodást tapasztaltunk a részükről...

Több súlyos beteget is meglátogattak, volt, akinek olyan fájdalmai voltak, hogy nem tudtak szót váltani vele, mást éppen akkor szállítottak a mentőhelikopterhez, hogy hazavigyék. Azonban akivel tudtak beszélni, azt mondta: borzasztó, amin átmentek.

- Még akkor, több nappal a baleset után is a hatása alatt állt. De a már hazatértek is erről meséltek, még azok is, akik fizikálisan kevésbé sérültek. Azt mondták, nagyon nehéz feldolgozni lelkileg az átélteket. Ha ebben tudunk segíteni, akkor már az is előrelépés - fogalmazott.

Az önkormányzati képviselő az elsők közt vette fel a kapcsolatot a balesetben érintett miskolciakkal, hiszen legtöbbjük a körzetében, a Martinkertvárosban működő nyugdíjasklub tagja. A képviselő folyamatosan egyeztetett a hozzátartozókkal, és azokkal a könnyebben sérült utasokkal, akik már hazatérhettek Miskolcra.

- Továbbra is arra kérjük őket: jelezzék az önkormányzat felé, miben tudunk segíteni - mondta, gyógyulást kívánva azoknak, akik még nem épültek fel.
Cseléné Figula Edina a csütörtöki közgyűlésen is felszólalt az ügyben, hogy megköszönje Veres Pál polgármesternek és a kabinetnek a segítséget, hogy tartották a kapcsolatot a konzulátussal, a megyei kórházzal, és figyelemmel kísérik a betegek állapotát.

- Minden hírt, fejleményt azonnal tudtunk továbbítani a hozzátartozók felé. Köszönöm Hegedűs Andrea országgyűlési képviselőnek is a segítséget. A város vezetése a továbbiakban is igyekszik segíteni mind a sérülteknek, mind a hozzátartozóknak. A legutolsó értesüléseim szerint már nincs magyar sérült a szlovákiai kórházakban - tette hozzá.

A balesetet követően egyébként a Demokratikus Koalíció kezdeményezte, hogy a városi költségvetés tartalékalapjából különítsenek el egy "méltányos összeget" a megsérült miskolciak és hozzátartozóik megsegítésére. Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő százezer forintot, a párt önkormányzati frakciócsoportjának tagjai - Borkuti László, Mokrai Mihály és Szilágyi Szabolcs - pedig képviselői alapjukból szintén 100-100 ezer forintot azonnal felajánlottak, továbbá anyagi támogatást nyújt a DK elnöksége is. Mindemellett kérték, hogy az önkormányzat nyisson bankszámlát, amelyre pénzt utalhatnak azok a miskolci polgárok, akik támogatni szeretnék a martinkertvárosi sérülteket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!