Ugrás a tartalomra

Még a fészekrakás előtt kivágnak tizenöt veszélyes fát a Tátra és a Torontáli utcában

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. március 22. hétfő 14:43
A területen található jegenyenyárfák egyre több problémát okoznak az ott élőknek és a Városgazdának is, a legjelentősebb eset a február elején kidőlt fa károkozása volt. A kiöregedett, beteg fák kivágását megkezdték, helyükre ősszel ültetnek majd újakat, hogy a városkép ne sérüljön.
Mocsári László képgalériája

Egy lakó, Orosz Mihály azt mesélte a Miskolc TV-nek, hogy a Tátra és a Torontáli utcában telepített fasort még az ő édesapja ültette. – Ez 1951-52-ben lehetett. Ezek a fák tehát nagyon öregek, és régóta veszélyesek lehulló ágaik. Volt, amelyik egy autó hátuljába állt bele, egy másik egy erkélyre esett. Véleményem szerint egy ilyen hatalmas fa képes ledönteni egy házat is.

Az emlékeket Czifrusz Natália főkertész erősítette meg. – Ezt a fasort hatvan-hetven éve telepítették. Egy olyan jegenyenyárról van szó, aminek a természetes élőhelyein, például víz mellett csak harminc-negyven év az élettartama. A városban még kevesebb lenne, de jó gazda módjára igyekszünk kezelni. A vágásérett kort már így is bőven túllépték – mondta, majd hozzátette, egy műszeres vizsgálat alapján nemrég döntöttek a szakemberek tizenöt fa azonnali kivágásáról. – A jegyzőkönyvekben az szerepel, hogy a törzsön belüli korhadás mértéke elérte azt a szintet, ami alapján egyértelműen kimondható, hogy ezek a fák balesetveszélyesek. Még a madarak fészekrakása előtt szerettük volna megoldani az eltávolításukat.

A munkavégzés alatt lezárták az utcát, a forgalmat szakaszosan elterelték. A kitermelt fát a Miskolc Holding tagvállalataként működő Városgazda Nonprofit Kft. Nádasréti telephelyére szállították, azzal az önkormányzat mint tulajdonos rendelkezik.

Bazin Levente, a terület önkormányzati képviselője elmondta, választási ígéretük volt, hogy rendbe teszik a Tátra és a Torontáli utcák növényvilágát. – Már októberben elkezdtünk gondolkozni a főkertésszel a fák cseréjéről. Szerettünk volna egy hosszú távú tervet. Az egy hónapja történt baleset jelentősen meggyorsította a folyamatot. Mától hét fát vágunk ki a Tátra utcán, nyolcat a Torontálin. Ezeket ősszel tudjuk majd pótolni, azt pedig, hogy milyen típusúakkal, a lakókkal együtt szeretnénk eldönteni.

A városkép szempontjából mindenképpen oszlopos növekedésűben gondolkoznak: a szil, a tölgy, a juhar oszlopos fajtái jöhetnek számításba.

Hogy milyen fatípussal pótolják a kivágottakat, abban a lakosság véleményére is számítanak. Mivel a városrészben sok görög származású lakos él, így az egyeztetésbe többek közt a görög nemzetségi önkormányzatot is bevonták. A javaslatokat a fokertesz@miskolc.hu email címre várják.

További hírek

Olvasnivaló