Ugrás a tartalomra

Még mindig kérdéses, folyatódhat-e a várfejlesztés

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. február 03. csütörtök 18:17
A decemberben feltárt statikai problémák miatt pluszforrás szükséges a befejezéshez, ennek alakulásáról kérdeztük a héten Kiss Jánost, a Diósgyőri várért is felelős miniszterelnöki biztost. Választ mindeddig nem kaptunk. A kivitelező levélben jelezte az önkormányzatnak, hogy a kialakult helyzet akadályozza a munkálatokat.
Fotó: Juhász Ákos

Továbbra sem tudni, hogyan folytatódhat a diósgyőri várfejlesztés. Ahogyan az ismert, a decemberben feltárt, előre nem látható statikai problémák megoldása kétmilliárd forint pluszforrást igényel, amelyet viszont az önkormányzat saját forrásból nem tudja fedezni. A források biztosítása érdekében a miskolci önkormányzat még december legelején segítséget kért először Kiss János miniszterelnöki biztostól, majd Gyopáros Alpártól, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztostól és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

Mint ismert, a Diósgyőri vár rekonstrukciójának II. üteme állami támogatással indult el tavaly februárban. A hírek akkor arról szóltak, a beruházás befejezése 2022-ben, azaz az idén várható. Az építés során felmerült kisebb problémák miatt, amennyiben a kivitelezés a továbbiakban a tervek szerint haladt volna, 2023. első negyedévében befejeződhetnének a munkálatok, de ehhez a tavalyi év végén feltárt súlyos problémákra mielőbb megoldást kell találni. 

Minden több száz éves épület felújításánál és tovább építésénél adódhatnak statikai gondok, ezért kell alapos statikai vizsgálatnak megelőznie a tervezést – írta érdeklődésünkre az önkormányzat. „A 2017 előtt zajló tervezési folyamat során - vizsgáljuk, hogy miért - a most feltárt hibák nem derültek ki, viszont a legújabb statikai szakvélemények alapján rögzíthető, hogy a Diósgyőri vár meglévő falszerkezete korának és viharos életútjának megfelelő állapotban van, ami egyben azt jelenti, hogy egyes elemei jelen állapotában nem építhetők tovább” – tették hozzá.

Kiss Jánoshoz lapunk még hétfőn intézett kérdéseket a témával kapcsolatban. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy tárgyalt-e a kormányzattal a pluszforrás ügyében, hogy született-e erről döntés, és ha igen, ez mikorra érkezhet meg a városhoz. Kérdéseinkre a mai napig sem érkezett válasz.

Megérkezett viszont az önkormányzathoz a kivitelező ÉPKAR pluszmunkákról szóló értesítése, amit az önkormányzattól közérdekű adatigénylés során kértünk ki. Bár a cég a boon.hu-nak pár nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, jelen állás szerint nincsen esélye annak, hogy levonuljanak a munkaterületről, a dokumentum egyértelműen fogalmaz: „Amíg nem kapunk jóváhagyást a tornyok és a palotaszárnyak megerősítésével kapcsolatos pótmunkák vonatkozásában, a kiviteli munkák teljesítése a tornyok vonatkozásában 2021. szeptember 29. napjától, a palotaszárnyak esetében pedig 2021. december 15. napjától akadályoztatva van, egészen addig az időpontig, amíg a pótmunkák megrendelésére és azok maradéktalan teljesítésére nem kerül sor. Ezen akadályozó körülmények a szerződésben rögzített kivitelezési véghatáridőre ugyancsak hatással vannak”.

A levélben ezt megelőzően kifejtik a problémát részletesen is, erről korábbi cikkünkben már írtunk.

Továbbra is várjuk tehát Kiss János, a diósgyőri várért is felelős miniszteri biztos válaszait a beruházás befejezéséhez szükséges pluszforrás biztosításával kapcsolatban. Amennyiben megérkeznek, természetesen erről tájékoztatjuk önöket.

További hírek

Olvasnivaló