Ugrás a tartalomra

Megérkezett a sarkvidéki levegő, kisebb változások a közlekedésben a hó miatt

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 12. péntek 14:39
A havazás miatt lelassult a közlekedés a városban, kisebb-nagyobb késések előfordulnak - tájékoztatta lapunkat a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya csütörtök reggel.

Kedd hajnalban folyamatos esőzés volt tapasztalható Miskolcon, a hőmérséklet még 0 fok felett volt. A későbbiekben 2 óra 40 perckor intenzív havazás alakult ki és a hőmérséklet is mínuszba ment át.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. hóügyelete 6 szórógéppel és a feltöltésüket biztosító 1 rakodógéppel megkezdte a síktalanítási munkálatokat. Jelenleg 7 szórógép végzi a fő közlekedési, illetve a buszútvonalak síktalanítását, a hőmérséklet várható drasztikus csökkenése miatt a szórógépek CaCl2 bevonásával végzik az utak síkosságmentesítését.

Fotók: Cziffra Andrea

A Városgazda reggel 6 órától 9 tolólapos géppel megkezdte a járdafelületek takarítását, valamint 14 furgonnal rajta kézi síktalanítást végző négy dolgozóval a busz és villamosmegállóhelyek tisztítását és síktalanítását. A város területén 4 teherautó végzi a szóróanyag kiszállítását. A mai nap folyamán 309-en látják el a kézi síktalanítási feladatokat (lépcsők, gyalogátkelőhelyek felszabadítását).

A 15-ös autóbuszok csütörtökön reggel fakidőlés miatt csak a bánkúti elágazásig közlekednek. A 21-es és 101B-s autóbuszok átmenetileg az Újgyőri főtér és a Kandó Kálmán utca végállomás között az Andrássy utcán közlekedtek, de ezeknek a járatoknak a forgalma reggel nyolc órára helyreállt. A 16-os autóbuszok a Bányaüzem megállóhelyig közlekednek - zárul a tájékoztatás.

Fotók: Mocsári László

Az előrejelzések alapján sarkvidéki levegő tör be hazánkba, melynek nyomán számos megyében várható hófúvás, ónos eső és intenzív havazás is. Csütörtökre ónos eső, zivatar, havazás, hófúvás, széllökés és erős szél veszélye miatt is adott ki első-, illetve másodfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Borsod-Abaúj-Zemplénre hófúvás és ónos eső miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Szerda éjszakától csütörtök estig az ország nagyobb részén általában 1-7 centiméter friss hó hullhat. Helyenként ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat - erre nagyobb eséllyel az északkeleti vidékeken lehet számítani. A széllökések óránkénti sebessége jellemzően 60-85 kilométer között alakulhat, de a szélre érzékeny északkeleti vidékeken ennél erősebb szél is várható.

Az időjárás gondokat okoz teljes Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, kidőlt fákat, leszakadt faágakat távolítanak el a tűzoltók - közölte a katasztrófavédelem csütörtök reggel. Már több mint húsz ilyen jellegű bejelentés érkezett a megye műveletirányítási ügyeletére egyebek közt Miskolc-Diósgyőr, Ózd, Borsodnádasd, Szerencs, Putnok, Trizs, Füzér és Tiszakarád környékéről. A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán.

Fotók: Juhász Ákos


Hóeltakarítás és síkosságmentesítés teljes kapacítással

Csütörtök reggeli tájékoztatása szerint a Magyar Közút Zrt. ennek minden hadra fogható munkagépével és humán erőforrásával, teljes kapacitással végzi országszerte a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. A csapadékos időjárás miatt felázott talaj nyomán már az éjszakai, hajnali órákban is fákat döntött ki a viharos szél, így ilyen esetekre több megyében is számítania kell az autósoknak a nap folyamán. Az ónos eső és a tapadó hó mennyiségétől és súlyától függően pedig kisebb-nagyobb ágak is letörhetnek, amelyek akár az úttestre kerülve a közlekedést is befolyásolhatják. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ráadásul a rendkívül sok csapadék miatt a Sajó is árad, így több útszakaszon is teljes útzár van érvényben. Ezért arra figyelmezteti a közlekedőket a Magyar Közút, hogy a teljes kapacitás mellett végzett, folyamatos és ütemezett munkavégzésük mellett is lehetnek átmenetileg téliesebb útviszonyok egyes szakaszokon. Arra kérik a szakemberek az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, előtte tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat. Ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg, de a társaság országos és megyei diszpécserei is állnak az érdeklődők rendelkezésére, elérhetőségeik megtalálhatóak az előbbi weboldalon.

A téli üzemeltetési munkákat a társaság meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellékutakon végzi el és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ónos eső idején a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is le tudja mosni az intenzívebb csapadék, míg hófúvások idején a munkagépek hiába takarítják le a burkolatról a havat, a nagy erejű széllökések azt folyamatosan és azonnal vissza tudják hordani az úttestre. Ezért hatékonyan csak a szél és az ónos eső elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek, de addig is mindent megtesznek az utak járhatóságáért. Ezért a legmagasabb készültségi fokozatot elrendelve, valamennyi humán- és gépi erőforrásának bevonásával, 3300 fővel, 850 hókotró munkagéppel, 130 hómaróval végzik 12 órás műszakokban, 0-24 órában a szükséges beavatkozásokat. 

További hírek

Olvasnivaló