Ugrás a tartalomra

Megérkeztek a Száhel-bemutatóház legújabb lakói

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 23. szerda 11:02
Teljes egészében benépesült az afrikai Száhel-övezetet bemutató épület a Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztésének keretében.
Fotó: Mocsári László

Az oroszlánok után különféle afrikai madárfajok és sivatagi hiúz költözött az új 200 négyzetméteres komplexumba. A Széchenyi 2020 program keretében Miskolc önkormányzata egy TOP-projekt részeként valósította meg a Miskolci Állatkert történetének egyik legnagyobb beruházását. Tavaly év elején kezdték meg az állatkert pályázati forrásból történő fejlesztését, melynek kiemelt eleme az úgynevezett Száhel-bemutatóház lett a hozzá tartozó kifutókkal és madárházzal, ahol afrikai fajokat reprezentáló állatokat láthatnak az érdeklődők. Az oroszlánok után nemrégiben újabb lakók érkeztek ide.

Fotó: Beregi László

A madárröpdében Afrikában őshonos harlekin fürjek valamint rózsásfejű törpepapagájok kaptak helyet, környezeti nevelési szempontból kiemelve a Száhel-övezetnek azt a fontos szerepét, hogy a hazánkból télire Afrikába vándorló madarak számára ez a terület nyújt fontos pihenő- és táplálkozóhelyet.

Csehországból megérkezett az afrikai térség egy újabb tipikus ragadozófaja, a sivatagi hiúz, így most már az afrikai terület teljesebb életközösségét ismerhetik meg az állatkertbe látogató vendégek.

Június 17-én Száhel Napot tartottak a Miskolci Állatkertben az Aszály és Elsivatagosodás Világnapja alkalmából, aminek célja az volt, hogy bemutassák az afrikai kultúrát és felhívják a látogatók figyelmét a térség problémáira.

Fotó: Mocsári László

Mindezt azonban igazi vidám, zenés afrikai hangulattal fűszerezték, és először tartottak látványetetést a Nyíregyházáról érkező oroszlánoknak.

Szintén a projekt részeként egy teljesen megújult Fogadóközpont várja a látogatókat, ajándékbolttal, jegypénztárral, mosdóval, illetve itt találhatóak az új irodahelyiségek. Megközelítésük két új főlépcsőn, illetve a mozgáskorlátozottak részére kialakított rámpán keresztül lehetséges, valamint a környezettudatos energiaellátásról, pedig a tetőszerkezet déli oldalán telepített napelemes rendszer gondoskodik.
 
A miskolci polgárok véleményének hatására a vadaspark eredeti kapuját bontás helyett felújították, megőrizve megszokott formáját. A látogatói útvonalak infrastrukturális fejlesztése is megtörtént.   
 
A „Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése” című projekt száz százalékban az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összege megközelítette a bruttó 420 millió forintot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!