Ugrás a tartalomra

Meghalt 165 beteg, 4136-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

MTI
Utoljára módosítva
2020. december 02. szerda 09:38
Meghalt 165, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4136 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

A kormányzati portálon azt írták: 225 209-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 5142-re emelkedett, a gyógyultak száma 65 888. Az aktív fertőzöttek száma 154 179. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az elhunytak 23 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti.

Kórházban 7732 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 44 318-an vannak, a mintavételek száma 1 850 230-ra emelkedett.

Kiemelték: egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések.

Hozzátették: a kormány, az operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és a járvány alakulásának függvényében a kormány jövő heti ülésén születik döntés az ünnepekre vonatkozó ajánlásokról, szabályokról.

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, amely alól például az igazoltan munkába járók mentesülnek.

Az élelmiszerüzletekben, patikákban, drogériákban hétköznapokon 9-11, hétvégén 8-10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be, de az idősek más időpontban is vásárolhatnak.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva, majd a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások - például fodrász, masszőr, személyi edző - a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályainak betartása mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. A területek kijelölése a polgármesterek feladata. Sporttevékenység közben, a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele miatt tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény tilos, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, a fedett uszodákat, a múzeumokat, a könyvtárakat, a mozikat, az állatkerteket, a korcsolyapályákat

Kiemelték, hogy a vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében.

Eddig 181 506-an teszteltették magukat, közülük 2,44 százaléknak, 4436 embernek lett pozitív a mintája.

A teljes érintett létszámra vonatkoztatva a pozitivitás 1,64 százalék, ami hasonló az elmúlt időszakban Szlovákiában és Bajorországban elvégzett, nagycsoportos tesztek eredményéhez.

Már zajlik a tesztelés újabb köre is. A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett tesztelésen megjelent 181 506 ember mintája is már hozzáadódott a honlapon látható adatokhoz.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a középiskolák és az egyetemek digitális munkarendre tértek át - írták.

Az operatív törzs jelenleg 383 óvodában egy-egy csoportnak, 191 óvodában és 122 iskolában pedig az egész intézménynek rendelt el rendkívüli szünetet, valamint 643 iskolában egy-két osztályt, 58 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Magán- és családi rendezvények legfeljebb tíz ember részvételével tarthatók meg. Temetésen legfeljebb ötvenen vehetnek részt. Esküvők lakodalom nélkül rendezhetők meg, de azokon is csak meghatározott emberek vehetnek részt.

A közterületeken ingyenes a parkolás. A kereskedelmi célú P+R parkoló, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. Ezt az üzemeltető köteles lehetővé tenni.

Közölték azt is: a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. Hozzátették: a katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Hangsúlyozták, hogy Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. Ahhoz, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztették, bővült az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma.

Kitértek arra is: a kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 12 millió adag oltóanyagot kötött le három gyártónál.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme - hangsúlyozták. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (47 985) és Pest megyében (29 124) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (14 593), Borsod-Abaúj-Zemplén (13 733), Hajdú-Bihar (12 122) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (11 548). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (3468).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!