Ugrás a tartalomra

Megkoszorúzták Görgey Artúr szobrát a Herman Ottó Múzeumnál

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 14. csütörtök 16:40
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából tartottak koszorúzási megemlékezést csütörtök délelőtt Görgey Artúr szobránál.
Fotók: Mocsári László

Megkezdődtek Miskolcon a március 15-e alkalmából rendezett megemlékezések. A forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából, a hagyományoknak megfelelően, elsőként Görgey Artúr szobrát koszorúzták meg.

Miskolc önkormányzatának képviseletében Menyhárt Szabolcs alpolgármesteri kabinetvezető, 
a Herman Ottó Múzeum képviseletében pedig Simon László múzeumi titkár, valamint Vásárhelyi Réka projektmenedzser helyezte el az emlékezés koszorúit a mellszobornál. 

Görgői és toporci Görgey Artúr 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére. Polgári végzettségét tekintve vegyész, és 1848 előtt e területen is kiemelkedő eredményeket publikált. A szabadságharc bukását követően Ausztriába internálták. Ebben az időszakban írta meg, és 1852-ben német nyelven megjelentette kétkötetes emlékiratait. Csak 1867-ben, a kiegyezés után térhetett vissza Magyarországra. Testvére, Görgey István házában élt 1916-ban, 98 éves korában bekövetkezett haláláig. – Nem volt énbennem semmi katonai zseni. Az csak mese, magyar legenda, mint annyi más. Rendet tartottam a katonáim között, ez az egész, és a fickók derekasan viselték magukat néhányszor. A többi lárifári – nyilatkozta egy ízben Mikszáth Kálmánnak.

További hírek

Olvasnivaló