Ugrás a tartalomra

Meglepetéssel készül a város a kultúra napjára

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 19. szerda 10:38
Egy különleges produkcióval készülnek Miskolc kulturális intézményei január 22-ére, a magyar kultúra napjára.

Január 22-e a magyar kultúra napja. 1823-ban ezen a napon véglegesítette Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát Csekén, amely később a magyar nemzet legfontosabb alkotása lett.1989 óta a szöveg keletkezésének napján a magyarság kulturális értékeit, hagyományait ünnepli a világ magyarsága.  

Az évfordulóról a miskolci élet kulturális szereplői idén is megemlékeznek. Ez kiváló alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet az évezredes hagyományokra, a nemzeti tudat erősítésére és arra, hogy mennyire fontos őrizni és továbbadni szellemi értékeinket. A magyar kultúra napja alkalmából versmondással is készülnek a szervezők. 

– A helyi kulturális élet szereplői összefognak azért, hogy a városlakók felfedezhessék megyeszékhelyünk kulturális értékeit, valamint rácsodálkozhassunk az itt élő alkotókra és művészekre. A Miskolci Kulturális Központ felhívására a miskolci kulturális élet tizenegy ismert szereplője mondja el egy miskolci költő versét. Hogy melyik ez a költemény és ki a szerzője, az szombatig maradjon meglepetés – nyilatkozta a minap.hu-nak Szabó Zsuzsa, az intézmény marketingvezetője.

A helyi kulturális élet szereplői összefognak. | Fotó: Horváth Csongor

A produkciót a Miskolc Televízió is műsorára tűzi az ünnepnapon, és a  helyi kulturális intézmények közösségi oldalain is látható lesz az előadás. – A verssel a hetvenéves megyei könyvtárat is köszöntik, és a kultúrát szerető miskolciakat is meginvitálják az évközi napokra szervezett programjaikra – tette hozzá a szakember. 

A magyar kultúra napját már szerdán is megünneplik a Művészetek Házában, ahol (S)ikertörténetek címmel indul új beszélgetéssorozat. Első alkalommal Dragomán György íróval és Ungváry Krisztián történésszel beszélget Kőrizs Imre szerkesztő és kritikus. A program izgalmas, könnyed mégis tartalmas diskurzust ígér, mert a jelenlévőknek nemcsak szakmai zsenialitását mutatja meg, hanem jártasságát más műfajokban is.

Pénteken ugyanide Udvaros Dorottya érkezik. A színművész felolvasószínházat tart Ady Endre és Pilinszky János gyönyörű műveiből. 

A Görömbölyi Művelődési Házban a Számadó Zenekar ad ingyenes ünnepi koncertet pénteken este fél 6-tól.

A magyar kultúra napja alkalmából filmvetítést is tartanak szombaton délután 2 órától a Művészetek Háza Béke termében. A Természetes fény című alkotás a II. világháborúban játszódik: egy gyalogos honvéd alakulat a vidéket járva, eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!