Ugrás a tartalomra

Megszépítették Miskolc egyik legöregebb fájának környezetét

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. június 11. csütörtök 11:25
A város egyik legöregebb fája az a fekete nyár, ami emléktáblát kapott, és környezetét is rendezték a Bulgárföldön.  

Önkéntesek és a környéken lakók szorgoskodtak hétfő délelőtt a bulgárföldi fekete nyárfa körül. A kis csapat célja az volt, hogy a korábbiaknál méltóbbá tegyék a famatuzsálem környezetét. Az akciót a környezetvédelmi világnaphoz (június 5.) kapcsolódóan szervezte meg a Zöld Kapcsolat Egyesület. A szervezet elnöke elmondta, nem ez az első fal, amely Miskolc jelentős fáinak sorában különleges bánásmódban részesül.

Serfőző Sándor és F. Nagy Zsuzsanna - Fotó: Mocsári László


- Még az elmúlt évben hirdettünk egy pályázatot, melynek során azokat a fákat kerestük, melyek a koruk, történetük vagy egyéb okok miatt fontossá váltak a miskolciaknak. Erre 11 pályázat érkezett és köztük volt természetesen ez a körülbelül kétszázötven éves fekete nyár is – mondta F. Nagy Zsuzsanna.

Nem az első

 

Kicsik és nagyok együtt dolgoztak


Tavaly az Újgyőri főtéri nagylevelű hárs kapott táblát, illetve annak is rendezték a környezetét. Azt a  közel kétszáz éves matuzsálemet a Bükk Áruház építésekor 1984-ben majdnem kivágták, de végül is egy gyári mérnök, a lakosság és a sajtó tiltakozására az épületet végül néhány méterrel arrébb építették fel, a hársfa pedig megmenekült. Amit a zöldszervezet vezetője elmondta, a bulgárföldi társa hasonlóan nagy múlttal rendelkezik. 


- Ez a fekete nyár a mellette folyó Erenyő-patak hajdani ligetének maradéka, feltételezéseink szerint korábban egy fasor vezethetett itt egészen Perecesig. Érdekesség, hogy bár évtizedekkel ezelőtt a közvetlen közelébe költözött az ÉMÁSZ egyik központja, a fát ez egyáltalán nem zavarta. Jól érzi magát olyannyira, hogy annak érdekében, hogy ne bántsa az erősáramú kábeleket körülbelül ötévente le is kell gallyazni – mondta F. Nagy Zsuzsanna.

Csapatmunka volt

A környezetrendezést tavasszal most is egy gallyazás előzte meg, melyet az áramszolgáltató finanszírozott. A munkálatokhoz az önkénteseken és a lakókon kívül az önkormányzat is hozzájárult: a Városgazda Kft. a környezet kitakarításában a fűnyírásban és a hulladék elszállításában segített, Bazin Levente önkormányzati képviselő jóvoltából. A képviselő a fának emléket állító tábla karbantartását és festésen is dolgozott. Sőt, a helyszínen dolgozott Serfőző Sándor is, ő ajánlotta annak idején a város jelentős fái közé a fekete nyárfát.

A bulgárföldi fekete nyár


Az emléktábla egyik oldalára a fa története, és a kihalás veszélyeztette fekete nyárfák ismertetője került ki, a másikra pedig – a már említett Újgyőri főtéri hársfa táblájához hasonlóan – az, hogy egy ilyen méretű fa mennyi szén-dioxidot és port köt meg, illetve mennyi oxigént termel. A grafittis falat a szervezet önkéntesei tették rendbe.
- A táblát,a grafikát és a festékeket a Zöld Kapcsolat Egyesület számára felajánlott lakossági adó egy százalékokból tudtuk finanszírozni - tette hozzá az egyesület elnöke.

Miskolc jelentős fái közé tavaly 11 növény került: az öreg hárson és a bulgárföldi nyárfán kívül többek között köztük van a Búza tér közepén található kocsányos tölgy és a Komlóstetői Általános Iskola udvarán álló juharfasor is.

Mocsári László képgalériája

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!