Ugrás a tartalomra

Megtartották az előválasztási vitát a megye II-es választókerületben is

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. szeptember 26. vasárnap 16:38
A Tudomány és Technika Házában mérte össze érveit Hegedűs Andrea (DK) és Varga László (MSZP-P), a B.-A.-Z. megyei II-es számú országgyűlési egyéni választókerület két előválasztási jelöltje szombat este.
Fotók: Horváth Csongor

A keddi urnazárás előtt 72 órával csapott össze a két politikus. Az egyik oldalon a 2018-ban országos listán parlamenti mandátumot szerzett, a helyben a Momentum és az LMP támogatását is élvező MSZP-párbeszédes Varga László állt. A másikon pedig a Velünk a Város önkormányzati képviselője és frakcióvezető-helyettese, a Demokratikus Koalíció a Jobbik, a Liberálisok és a Mindenki Magyarországa Mozgalom által is pártolt jelöltje, Hegedűs Andrea. A mintegy egyórás vitát Gulyás Márton moderálta – ő gondoskodott arról is, hogy a képviselők konfrontálódjanak, erre azonban alighanem a felek önszántukból is hajlottak volna...

Hibahatáron belüli konszenzus

A hallgatóság a műsorvezető helyi problémákra rámutató kérdései nyomán kevés különbözést tapasztalhatott, a felvetődött szakpolitikai válaszok egymásra rímeltek. A miskolci mélyszegénység és romaszegregátumok (kiváltképp: Lyukóvölgy) felszámolására vonatkozóan Varga László az érintettekkel való párbeszédet és a szükséges állami támogatások biztosítását hangsúlyozta. Mindketten kiemelték a jelenlegi családi pótlék többszörösére emelését.

A városi közösségi közlekedési anomália véget vetésének lehetőségét Hegedűs Andrea – vetélytársa tárgyban indított petíciója mellett – sokkal inkább abban a kormányzati elvonások visszaszerzésére irányuló költségvetés-módosító javaslatban látta, amit a másik miskolci körzet előválasztási jelöltjének, Szilágyi Szabolcsnak (Jobbik) köszönhetően nemrégiben Jakab Péter nyújtott be az Országgyűlésnek.

A 2010 előtti panelprogramot mindketten méltatták: kilátásba helyezték, megválasztásuk esetén a lakossági takarékosság és a klímavédelem diktálta megfontolásokból folytatnák azt. A MIVÍZ Zrt. elmúlt években elmaradt fejlesztéseinek okát ugyancsak a közműadó kiváltotta vállalati forráshiányban látták.

Dobrev kontra Karácsony

Sokat nem kellett várni, Hegedűs rövidesen Vargához szegezte a kérdést: a Parlamentben eltöltött eddigi ciklusaiban voltaképp mit tett a miskolciakért? A honatya válaszában többek közt kitért arra az indítványára, ami a SZÉP-kártya zsebeinek átjárhatóságát tűzte ki, s melyet az országgyűlés így az ő kezdeményezésére fogadott el a pandémia első hullámát követően.

Varga László hivatkozott egy múlt heti közvélemény-kutatásra, mely szerint – országos léptékben Karácsony Gergelyhez hasonlóan – neki van a legnagyobb esélye a körzet jelenlegi parlamenti képviselőjét, Hubay Györgyöt (Fidesz-KDNP) jövőre leváltani. Továbbá felhívta a figyelmet, a 2014-es országgyűlési választásokon – még a mostanihoz nem mérhető ellenzéki összefogásban is – Kelet-Magyarországon egyedülálló módon volt képes győzni a kormánypárt akkori jelöltjével szemben.

A Demokratikus Koalíció aspiránsa kortesbeszédében utalt arra, hogy személyében Miskolc egy dinamikus, energikus és határozott személyiségre tenne szert. A vita folyamán számos alkalommal említette meg pártjának előválasztási miniszterelnök-jelöltjét, Dobrev Klárát.

– A népszerűség kevés, munka is kell mellé – célozgatott ellenfelének, hozzátéve: Dobrev az a jelölt, aki nem pusztán leváltani tudja Orbánt, de kormányozni is tud.

– A következő négy évben a miskolciakat és a környékbelieket kell majd képviselni, nem pedig Dobrev Klárát – vágott vissza Varga.

Inkriminált párttársak, kompromittált szövetségesek

Gulyás Márton nem átallott az ellenzéki tábort aktuálisan megosztó személyi kérdéseket szóbahozni. Hegedűsnél elsőként afelől érdeklődött, mi az álláspontja párttársa, a székesfehérvári előválasztáson induló Ráczné Földi Judit offshore-gyanúba keveredéséről.
Majd szembesítette a Jobbik ózdi alpolgármesterének és egyben a DK által is támogatott előválasztási jelöltjének (B.-A.-.Z. megye III-as OEVK), Farkas Péter Barnabásnak egy napokban előkerült felvételének
 morális megítélhetőségével.

A szemközti pulpitusnál álló Varga sem úszta meg: Gulyás hivatkozva pártja kormányfői pozícióra szánt prominensének egy nappal azelőtti bejelentésére – mely szerint Karácsony megvonta támogatását a Zuglóban indított Tóth Csabától – rákérdezett, mégis mikor jön el az a pont, amikor a Hadházy Ákos által feltárt és bemutatott dokumentumok alapján végre az MSZP is megvonja bizalmát fővárosi jelöltjüktől.

A mostani vitával véget ért a Partizán és a 444.hu azon háromhetes előválasztási vitasorozata, melyben majd' minden harmadik országgyűlési egyéni választókerület sorra került. A széria zárásaként láthattuk a két miskolci körzet öt jelöltjét. A B.-A.-Z. megyei I-es OEVK esetében ezúttal is hármas vitát rendeztek. Ugyanebben a körzetben a közelmúltban már sor került hasonlóra, melyről mi is beszámoltunk.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!