Ugrás a tartalomra

Megújult parkra világít a húsz év után „előbukkant” kandeláber

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. december 04. szombat 19:58
A Nagy Imre utcai körforgalom rendbetétele után egy miskolci cégcsoport a Tudomány és Technika Háza előtti parkot is örökbe fogadta.
Örökbefogadott park a Tudomány és Technikai Háza előtt. Fotó: Mocsári László

Az Expert Holocor Ingatlanhasznosító Miskolc fogadta örökbe a Nagy Imre utcai körgyűrű területét. Itt tavaly nyáron látványos változás ment végbe.

- Elég sok ingatlannal rendelkezünk a körforgalom környezetében, most készülünk egy nagyobb fejlesztésre a kavicsos parkolóban is – mondta lapunknak Hajdú László, az Expert Társaságok többségi tulajdonosa. - Fontos volt számunkra, hogy minél rendezettebb hatást keltsen a terület. Úgy gondoljuk, fontos a mikrokörnyezetünk, aminek a megszépítését – ha módunkban áll – segítenünk kell. Reményeim szerint sokaknak hasonló a szemléletük, és a mi példánkból tudnak ötleteket meríteni.

A Nagy Imre utcai körforgalom esetében gyakori problémát okozott a szemetelés és az utcabútorok, betoninstallációk állapota.

Örökbefogadott park a Tudomány és Technikai Háza előtt. Mocsári László képgalériája


- Virágládákat és padokat tettünk ki, helyre raktuk a térköveket, növényeket telepítettünk, kandelábereket festettünk, ezzel kicsit kulturáltabb lett a terület kinézete. Úgy vélem, igazán remek kis tere lehet ez a városnak a jövőben, aminek a további fejlesztési lehetőségein gondolkodunk: jó lenne valamilyen attrakciót is létesíteni itt.

A Nagy Imre utca esetében a terület szépítésére szánt összeg – Hajdú László szerint – egynéhány millió forint volt. A Tudomány és Technika Háza esetében ennek az összegnek a többszöröséről beszélhetünk, ahol egy másik társaságuk, az Expert Indotek Ingatlanok volt az örökbefogadó.

- Volt egy pont, amikor úgy éreztem, elvesztettük a Népkert melletti, egyébként gyönyörű fekvésű területet. Ezt a Miskolci Városgazda Kft.-vel partnerségben újítottuk meg. Olyan bokrokat vágtunk le, amik kilenc és fél méterre is felnyúltak – némelyik lakhelyként is szolgált az ide húzódó hajléktalanoknak. Amit levágtunk – hét-nyolc teherautónyi zöldhulladékot –, azt elszállította a Városgazda a rengeteg szemét mellett. Egy olyan négykarú kandeláber is előbukkant, ami egykor a köztérvilágításért felelt, és amit körbenőttek a fák és cserjék. A lámpa most ismét ég, jelezve a megújulást.

Fotó: Mocsári László


A Tudomány és Technika Háza melletti parkos rész rendbetétele komoly feladat volt.
- A teraszelemeket gyakorlatilag újra kellett építeni: betonozni, hálózni, ellátni külső borítással, helyükre tenni a viacolor burkolatot. Nagy területet ültettünk be növényekkel. Tíz darab adománypadot is elhelyeztünk. Végül kitettük az örökbefogadást jelző táblákat is: szerettük volna, ha a könyvtárba igyekvők, az itt andalgó szerelmesek és összességében az erre sétálók látják, hogy a park rehabilitációja egy nagyfokú összefogásnak köszönhető. A munkában számos magánszemély és társaság nyújtott önzetlen segítséget, közreműködésüket emléktábla fogja megörökíteni. A változás varázslatos, egy kicsit olyan, mintha idetermett volna a kis park a semmiből - holott itt van évtizedek óta.
Hajdú László hozzátette, a park még nem nyerte el az elképzeléseknek megfelelő állapotát.

- A terület folyamatos gondozást igényel. Emellett vannak további tervek: egyedi díszvilágítást is terveztettünk például, aminek a fénye a fákra és bokrokra vetül majd. Ez még azonban engedélyeztetés alatt van. Valamint tavasszal további növényeket is szeretnénk elültetni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!