Ugrás a tartalomra

A megye gazdasága talpon van, dolgozik

Horváth Szabolcs
Utoljára módosítva
2020. április 07. kedd 10:14
Megyénk gazdaságának nagyobb része dolgozik, de vannak olyan területek, ahol jelentősen visszaesett a cégek, vállalkozók forgalma, illetve fel is kellett függeszteniük a működésüket.
Bihall Tamás, a BOKIK elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bejelentette a gazdaságvédelmi intézkedések második szakaszát, amelyben többek között bértámogatás, a beruházások ösztönzése, sőt egyes ágazatok újraindításának segítése szerepelt. „A miniszterelnök úr által megfogalmazott pontokkal teljesen egyetértünk, úgy gondoljuk, hogy ezek jó irányba tett lépések – mondta portálunknak Bihall Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – A bejelentés részleteit a napokban ismerhetjük meg, akkor fogjuk pontosan látni, hogy mely területek milyen segítséget kapnak. Az intézkedések anyagi nagyságrendje megítélésünk szerint megfelelő lehet a mostani gazdasági válsághelyzet kezelésére.”
Az elmúlt hetekben az országos kamara – a megyei tapasztalatokat is felhasználva – egy javaslatcsomagot nyújtott be a kormányhoz. „Az eddig megismert intézkedések alapján úgy tűnik, a kormány beépítette a kamara javaslatait a döntéseibe. Jelenleg a legfontosabb a munkahelyek megőrzése, a cégek, vállalkozások működésének biztosítása, és erre a miniszterelnök úr is kitért. Most kíváncsian várjuk a részletes intézkedéseket, hogy azok miként segítik majd a vállalati, vállalkozói szektort.”
Megyénkben a gazdasági helyzet egyelőre nem túl rossz, bár vannak komoly nehézségekkel küzdő ágazatok. „A borsodi cégek helyzetéről folyamatosan gyűjtjük az információkat, ezeket alapján elmondhatom, hogy a megye gazdasága egyelőre talpon van, a nagyobb része dolgozik. Itt elsősorban a vegy- és gépiparra, az építőiparra, vagy az élelmiszertermelésre gondolok. Vannak azonban olyan ágazatok, ahol nagyon komoly a visszaesés, például a turizmusban és a vendéglátás területén. És végül vannak azok a hagyományos szakmák, területek, ahol sok vállalkozás volt kénytelen felfüggeszteni a tevékenységét, remélhetőleg csak átmenetileg, ide tartoznak például az órások, cipészek, fényképészek. Folyamatosan kapcsolatban állunk a vállalkozókkal, cégvezetőkkel, igyekszünk minden tőlünk telhető segítséget megadni nekik. A begyűjtött információkat továbbítjuk a helyi és országos döntéshozók felé, hogy a szükséges intézkedéseket meg tudják hozni. Egyelőre még nem látni a mostani helyzet végét, de fel kell készülnünk arra, hogy amikor a jelenlegi válság lecseng, akkor a lehető legrövidebb idő alatt újra lehessen indítani a gazdaságot.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!