Ugrás a tartalomra

Meleg étel, biztonság és betlehemi játék

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 22. szerda 17:14
Hagyományosan megtartották a Mindenki karácsonyát a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hajléktalanokat Gondozó Központjában szerdán. A Maslow-piramis alapján a szakemberek megadják gondozottjaiknak az ételt, a biztonságot és a szeretetet is.
Fotó: Mocsári László

A program ünnepi ebéddel kezdődött délben a népkonyhán, ahol idén is mintegy kétszáz adag töltött káposzta készült. A Vöröskereszt dolgozói még a külcsínre is figyeltek, így a karácsonyi dekoráció mellett gyertya is került az asztalra.  Grubert Roland elmondta, a Mindenki karácsonya című rendezvényt hagyományosan már évek óta megrendezik. – Az intézmény kezdete óta megtartjuk ezt a programot, ennek tehát már több évtizede. Az itt lakóknak a vöröskeresztes kollégák és a többi lakó jelenti a családot jelen esetben, ami azért nagyon nehéz, mert a karácsony arról a családról kellene hogy szóljon, ahova születtünk vagy amit magunk hoztunk létre – mondta a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének elnöke, majd hozzátette, több mint háromszáz éjszakai férőhelyet biztosítanak, ez a szám pedig télen a krízis férőhelyekkel megnövekszik. – Ilyenkor utcai gondozó szolgálatunk is körbejár azokon az utcákon, ahol a kintiekkel tartják a kapcsolatot, megajándékozzák őket is – mondta. 

Sokéves hagyomány, hogy karácsony előtt jótékony vállalkozók adománycsomagokat állítanak össze az intézmény lakói számára. Komonyi Lajos, a Luis Garage Kft. tulajdonosa fiával érkezett. – Már harmadik alkalommal döntöttünk a támogatás mellett, mert adni jobb, mint kapni. Ezt jó, ha már gyerekkorban megtanulja az ember. Először melegételt osztottunk, és az annyira jól sikerült, hogy már akkor tudtuk, folytatni fogjuk. Most ezerötszáz konzervet tudtunk venni, amit ötszáz csomagban osztunk szét szaloncukrokkal együtt – mondta, hozzátéve, a támogatásra szánt összeg félmillió forint volt. 

A karácsony az egyik legszebb és legmeghittebb ünnep, a hajléktalanszálló és a szociális otthon lakói ilyenkor vágyódnak leginkább a szerető és biztonságot nyújtó család után. A Mindenki karácsonya ezt a hiányt próbálja enyhíteni kicsit számukra. Glonczi Magdolna a szállón él, teljes családjával már nagyon régen találkozott. – Van egy lányom és két unokám Hollandiában, a másik lányom ugyancsak itt él, tőle elvették a kisbabáját. Ezek szívbe markolóan fájdalmasak nekem. Itt, a hajléktalanszállón a dolgozók mindent megteszenek, hogy szép karácsonyunk legyen, de nemcsak most segítenek, hanem törekszenek arra, hogy a mindennapjaink is könnyebbek legyenek. Már nem először jöttem vissza, és mindig segítő kezet nyújtottak – számolt be róla. 

Nem maradt el a hagyományos ünnepi műsor sem. A karácsony attól igazán meghitt az intézmény falai között, hogy a vöröskeresztes munkatársak és a hajléktalanszálló lakói közösen készülnek ilyenkor.

További hírek

Olvasnivaló