Ugrás a tartalomra

Mentőöv helyett csekk: nem kompenzációt kap Miskolc, hanem újabb megvonást

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 22. csütörtök 16:13
Nemcsak pénzt von el az új, hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabálymódosítás a városok vezetéseitől, de büntetést is kiszabhat rájuk általa a kormány – erről beszélt Bartha György csütörtökön.
Fotó: Juhász Ákos

– Újabb sarccal sújtja a kormány az önkormányzatokat – kezdte mondandóját csütörtök délelőtt, a MiReHu Kft. Lórántffy Zsuzsanna utcai hulladékudvaránál tartott sajtótájékoztatóján Bartha György, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője. – Elvették az önkormányzatok hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatait, valamint a jegyző hulladékgazdálkodási jogkörét is.

A fideszes hatalom a kormányhivatalok beiktatásával az illegálisan lerakott hulladék elszállítási költségét az önkormányzatokra terheli.

Bartha György ismertette a módosított jogszabályt, ami az illegális hulladék eltávolítására 15 napot ad a városvezetéseknek.

– Amennyiben ez nem teljesül, akkor a feladat költségét kiszámlázzák az önkormányzat felé, ami büntethetővé is válik emiatt. Ez azonban csak egy szelete a teljes képnek: a kormány folyamatosan leépíti az önkormányzatok hatásköreit. Pénzt von el tőlük, ellehetetleníti a működésüket: ebbe illeszkedik ez a jogszabály módosítás is.

A képviselő szerint az önkormányzatok emiatt nem tudnak tervezni sem rövid, sem hosszú távra.

– A kormány az elmúlt év alatt a következő bevételforrásokat vonta el a várostól: gépjárműadó, idegenforgalmi adó, a közlekedési vállalat támogatása, parkoló bevételek és az iparűzési adó. Ez összesen 3,6 milliárd forint

– hangsúlyozta Bartha György.

– Mindezt annak a fényében kell nézni, hogy 2019-ben a jelenlegi városvezetés eleve mínuszosan vette át. Fontos megérteni, hogy a fent említett 3,6 milliárd forintot, valamint a többi elvonást a miskolci lakosoktól veszi el a kormány, függetlenül azok pártállásától, mindenkitől. Éppen ezért követeljük a kompenzációt!

Bartha György szerint a mostani, hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabálymódosítás ismét súlyosan terheli meg az önkormányzat kasszáját.

– Eddig a jegyzőnek szabhatott ki büntetési tételeket: ennek megvonása milliókban mérhető. Emllett azt sem tudjuk, hogy milyen büntetési tételeket alkalmazhat a kormány abban az esetben, ha 15 napon belül nem sikerül az elszállítás – fogalmazott a képviselő, aki fokozottan kér mindenkit, hogy használják a Miskolcon létesített szemétudvarokat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!