Ugrás a tartalomra

Mérföldkő a villanyszerelő és az erősáramú technikus képzésben – együttműködési megállapodást kötöttek és új tanműhelyet adtak át

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 30. hétfő 14:24
Csaknem 100 millió forintból új tanműhelyet adtak át hétfőn délelőtt, valamint ezzel egy időben együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Szakképzési Centrum és az ÉMÁSZ. Ezzel újabb jelentős lépést tettek a szakember-utánpótlásra és a szakképzés megújítására.
Fotók: Mocsári László

A közös munka alapja, a villanyszerelő tevékenységhez szükséges utánpótlás nevelése, megfelelő minőségű és mennyiségű, jól képzett munkaerő biztosítása, illetve a szakképzési centrumban folyó középfokú oktatási tevékenység, felnőttoktatási és felnőttképzési tevékenység feltételeinek támogatása. A program illeszkedik a kormány által elfogadott Szakképzés 4.0 középtávú szakmapolitikai stratégiához.

Ezentúl egy új, jól felszerelt képzési helyszín is segíti a villanyszerelő diákok minél jobb szakmai felkészítését. Matyisák Attila Zalán villanyszerelő tanuló azt nyilatkozta a Miskolc Televíziónak, hogy szerinte ebben a szakmában van a jövő. Mint mondta, ezzel a szakmával könnyű az elhelyezkedés, az édesapja is 35 éve ebben a dolgozik.

A tanműhely átadóval egyidőben aláírt egy együttműködési megállapodást is a Szakképzési Centrum, az ÉMÁSZ Nyrt. és az ÉMÁSZ Hólózati Kft. vezetése, amivel egy hosszú távú együttműködés veszi kezdetét a két terület között.

Mostantól még inkább biztosítva lesz a villanyszerelő munkához szükséges utánpótlás-nevelés, a megfelelő mennyiségű és minőségű szakképzett munkaerő. A Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte, az ipar 4.0 igényeinek megfelelő szakmai képzésbe azokat az új tudásokat, új képzési tartalmakat hozzák be, amit ma tudni kell egy erősáramú technikusnak vagy egy villanyszerelőnek. Ennek nagyon fontos része, hogy duális képzés legyen – tette hozzá Kiss Gábor.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport alaptevékenységének ellátásához több száz villanyszerelőt és erősáramú technikust foglalkoztat különböző munkakörökben. A munkavállalók egészségügyi alkalmassága, a munkaerőpiaci jelenségek és a nyugdíjazási hullám miatt azonban a társaságnál is megjelent a szakképzett utánpótlás hiánya.

Steványik Tamás, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport HR igazgatója kiemelte: fontos vetülete ennek az együttműködésnek, hogy megfelelő diákutánpótlás legyen. Nemcsak egy szakképzőhellyel van kapcsolatunk, hanem a szakképzési centrumon keresztül valamennyi ilyen típusú képzést folytató iskolával szabályozott keretek között működik a közös munka.

Csaknem 6-8 hónapos kivitelezési munkának köszönhetően jött létre ez a tanműhely, ahol két helyiségben folyhat majd az oktatás. Körülbelül 100 millió forintot fordítottak ennek a műhelynek a kialakítására. Az igazgató hozzátette azt is, a szerencsi és salgótarjáni képzőhelyeket váltotta fel az új tanműhely, amely a korábbi Patak utcai épületben kapott helyett. Ezzel teljes egészében Miskolcra került a szakképzés.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!