Ugrás a tartalomra

Mi az? Miskolci fejlesztés is van benne, fellövik és exobolygó-kutatásra használják. Cheops!

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 11. szerda 20:41
Mint arról már beszámoltunk, december 17-én fellövik azt a kutató műholdat, aminek az egyik alkatrészét Miskolcon fejlesztették. A műhold az úgynevezett exobolygókat vizsgálja majd, amelyek a naprendszeren kívül, vagyis idegen csillagok között keringenek. A miskolci cég egy olyan alkatrészt tervezett a műholdhoz, ami megóvja a körülbelül 200 fokos hőingadozástól. A kilövést a városháza dísztermében, élőben közvetítik majd, amire bárki elmehet.

Védőruhába öltözött mérnökök szerelik össze a műholdat. A felvételek még 2015-ben készültek, amikor a Cheops csapata a szerkezetet tesztelte. A műhold egyik legfontosabb alkatrészét egy miskolci cég fejlesztette. Az úgynevezett radiátor a szenzorokat óvja majd a rendkívül nagy hőingadozástól.

- Másfél óránként belekerül plusz száz fokba és mínusz százfokba, attól függ, hogy a naphoz viszonyítva milyen a pozíciója, de miután tudományos oldalról az követelmény, hogy a műhold belsejében az érzékelő chipnek a hőmérséklete az néhány ezred fok pontosan legyen tartva órák hosszat, ezért egy speciális rendszert kellett fejleszteni – nyilatkozta Bárczy Tamás, az Admatis Kft. ügyvezetője.
A műhold az úgynevezett exobolygókat vizsgálja majd az űrben. Ezek a naprendszeren kívüli, idegen csillagok körül keringő bolygók, amiket már régóta tanulmányoznak.

Fotó: Juhász Ákos

- A Cheops-szal a már ismert bolygókról még többet tudhatunk meg, tehát nem csak a statisztikai számot növeljük, hanem részletesebben elemezhetjük is ezeket az égitesteket. Például nagyon fontos kérdés – legalábbis az én számomra, mert én a lakhatósággal foglalkozom, hogy milyen lehet a belső szerkezetük ezeknek az égitesteknek, és erről a Cheops adhat információt – mondja Dobos Vera (CSKF).

A műholdat jövő héten keddeden lövik fel az űrbe, amit a városháza dísztermében élőben közvetítenek majd. Veres Pál, Miskolc polgármestere szerint a miskolci cég sikere, a várost is büszkeséggel tölti el.

- Nagyon nagy érték az, hogy itt működik egy fantasztikusan jól teljesítő egyetem, és vannak ilyen vállalkozások, akik világszínvonalúan tudnak rész venni  kutatásfejlesztésekben – nyilatkozta Veres Pál polgármester.

A keddi élő közvetítésen bárki részt vehet majd, akit érdekel az űrkutatás. A kilövésen kívül lesznek előadások, beszélgetések, és igazi űreszközöket is lehet majd látni.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!