Ugrás a tartalomra

MIDÖK-elnök: „Igenis jó itt lakni!”

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. október 21. csütörtök 09:00
Nem most kezdi a diákszintű politizálást: már általános iskolás kora óta tagja a különböző DÖK-öknek. Az egyik legfontosabb üzenete az, hogy a kortársak megismerjék a város értékeit. Bemutatkozik Rőczei Laura, az újonnan megalakult Miskolc Városi Diákönkormányzat elnöke.

Miskolcon többéves szünet után működik újra a diákönkormányzat, amelynek elnökségét az alakuláskor választották meg az általános- és középiskolák delegáltjai – maguk közül. A fő pozíciót Rőczei Laura, a Zrínyi Ilona Gimnázium 19 éves tanulója tölti be ebben a tanévben.

Rőczei Laura a Városháza épületében; Fotó: Mocsári László

Laura elmeséli magáról, hogy nagyon régóta érdeklik a képviseleti feladatok. Már az általános iskolában csatlakozott a DÖK-höz, ami aztán odáig fejlődött, hogy a megyei, majd az országos diákparlamentbe is beült és képviselte a helyi fiatalságot. A gimnáziumban rögtön iskolatitkár lett és az intézményi diákönkormányzatba is egyik első dolga volt bejelentkezni.

Az alapvető vonzódás a diákképviselethez onnan jött, hogy Laura számára mindig is fontos volt: ne csak a saját, hanem a társai véleményét is közvetíthesse. „Ha ők maguk nem merik elmondani az álláspontjukat a döntéshozóknak, akkor én híd leszek, megteszem és képviselem az érdekeiket” – fogalmazza meg hitvallását. Emellett szereti megoldani az adódó problémákat.

A MIDÖK-kel az előkészítő fázisban került kapcsolatba, hiszen ő is részt vett az SZMSZ közös kidolgozásában. Rögtön azt érezte, hogy neki is „menni kell” és csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az SZMSZ kidolgozásakor (pirosban); Fotó: Beregi László

Azon nem sokat hezitált, hogy induljon-e az alakuló miskolci diákönkormányzat elnöki pozíciójáért. Hogy meg is választották meglepte, ugyanakkor boldogsággal is eltöltötte, hiszen olyan emberek szavaztak neki bizalmat, akikkel az ülésen legfeljebb másodszor találkozott, és párperces beszédén túl még nem nagyon ismerhették meg a többiek.

A rövid idő alatt beszélt nekik DÖK-ös múltjáról, illetve arról, hogy szívügye megmutatni: Miskolc egy olyan élhető város, amelyet nem feltétlenül kell elhagynia a fiataloknak. „Igenis jó itt lakni!” – mondja.

Fotó: Mocsári László

A feladat nem egyszerű – ezt ő is elismeri – azonban sok jó ötlet van már most arra, hogyan lehetne ezt megmutatni a kortársaknak. Mint az elnök asszony kifejti, szerencse, hogy több iskola képviselői ülnek a MIDÖK-ben, mert ők tudják igazán, hogyan lehetne megszólítani a saját intézményük diákságát.

A konkrét folytatás még most körvonalazódik, hiszen nem egész egy hete létezik a Miskolc Városi Diákönkormányzat. Először biztos, hogy össze kell rázódnia a csapatnak. „Reális terveket kell megfogalmaznunk, amik mindenkinek megfelelőek” – summázza a teendőket Rőczei Laura.

További hírek

Olvasnivaló