Ugrás a tartalomra

MIDÖK: Szavazzunk bizalmat a fiataloknak!

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. október 19. kedd 15:41
Megalakult a Miskolc Városi Diákönkormányzat, amivel kapcsolatban érdemes letisztázni néhány kérdést. Mennyire demokratikus és nem a felnőtt önkormányzat által irányított a kezdeményezés? Tényleg lesz döntési jogköre? Komolyan lehet egyáltalán venni az egészet?

Többéves szünet után alakult meg újra – a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) elfogadásával, illetve az elnökségi tagok megválasztásával – Miskolcon a diákönkormányzat. Az újszerűség és az újragondolt működés miatt jogos az igény, hogy kicsit jobban megismerjük a szervezet hátterét.

Szignózzák az SZMSZ-t; Fotó: Juhász Ákos

Az önkormányzat bábjátéka!

Feketéné Pál Enikő ifjúsági referenstől megtudtuk, hogy alulról építkező kezdeményezésről van szó, amelyet a felnőtt önkormányzat támogat, de nem irányít.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy „szakmai, pénzügyi és jogi támogatást” nyújt a MIDÖK-nek Miskolc Város Önkormányzata. Vegyük például az SZMSZ-t: szakmai segítséggel – egy olyan civil mentorálásával, aki máshol már segített diákönkormányzatoknak –, a Városháza házasságkötő termében közösen tárgyalták ki és fogalmazták meg a pontjait.

Az SZMSZ pontjairól szavaznak; Fotó: Beregi László

Meghívót kaptak az általános- és a középfokú oktatási intézmények delegáltjai. Korosztály tekintetében általános iskola 5. osztályoktól kezdődően 14. évfolyamos diákok vesznek részt a MIDÖK-ben. Az egyetemisták bevonása is felmerült, de aztán arra jutottak a szakemberek, hogy a nagy korkülönbség mellett a korosztályi prioritások is túlságosan eltérőek.

Az elnökség tagjait a delegáltak választották meg maguk közül, és az eredmény elég sokszínű lett. Az elnök asszony végzős gimnazista, az alelnök általános iskolában felsőtagozatos, a további tagok között pedig szerepel szakképzési centrumos, illetve további általános-, valamint középiskolás fiúk és lányok is.

A fiatalok nem értenek a politikához!

Ahhoz, hogy az ember felelős döntéseket hozzon, elsősorban tudásra és tapasztalatra van szüksége. Amik megszerezhetőek, például a politizálás is tanulható és fejleszthető. A DÖK-tag fiatalok elindulnak ezen az úton és egyúttal megismerik a demokratikus működési folyamatokat. Tudatosabb állampolgárokká válnak.

Az diákönkormányzat alakulásakor; Fotó: Juhász Ákos

Feketéné Pál Enikő szerint az a fő motiváció, ami majd elkötelezi őket a fejlődés mellett, hogy érdemes csatlakozni a miskolci diákönkormányzathoz, mert amit megszavaznak, annak megvalósításában partner lesz az önkormányzat. Ez pedig egy olyan lehetőség, amelyen keresztül úgy alakíthatják Miskolcot, hogy az a fiatalok igényeinek megfelelő város legyen.

Az igazi politikusok majd jól kinevetik őket!

A miskolci önkormányzat képviselői többször elmondták már, hogy elkötelezettek a városi fiatalság mellett. Amik lehetnének üres szavak is, de a MIDÖK lehetőségei azt mutatják, hogy nem azok.

Az ifjúsági referenstől megtudjuk, hogy az elnökség kiemelt jogkörökkel bír. A diákpolgármesterrel közösen részt vehetnek a városi közgyűlésben, ahol tanácskozási joggal rendelkeznek. Emellett a különböző bizottságok üléseihez is csatlakozhatnak, amennyiben a fiatalságot érintő témák vannak napirenden.

A cikk elején már említettük a „szakmai, pénzügyi és jogi támogatást”. Fontos megjegyezni, hogy Miskolc költségvetésében külön tételként szerepel majd a diákönkormányzat működésének anyagi segítése.

Nem csak szelfi meg TikTok lesz az ülésteremben; Fotó: Juhász Ákos

Vidámpark meg fesztiválok mindenhol!

A tapasztalatlanság magában hordozza annak a veszélyét, hogy a földtől elrugaszkodott döntéseket hoznak majd meg az ifjú képviselők. „Picit nagyobb bizalmat kellene szavaznunk a diákoknak.” – mondja erre Feketéné Pál Enikő. Már augusztusban megkezdődött a gyerekeket felkészítő közös munka, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy két lábbal a földön járnak a fiatalok.

Reális és jó ötleteket fogalmaztak meg, de a mindenkori ifjúsági referens kontrollként működik majd a testület mellett, és segíti annak megfelelő működését.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!