Ugrás a tartalomra

Miért fontos, hogy hogy tároljuk a gumiabroncsot?

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 25. hétfő 09:43
Az abroncsok tárolása nagymértékben hozzájárul egy abroncs állagának, állapotának megóvásához. Alapszabály az, hogy ha felnire szerelve tároljuk az abroncsokat, akkor tegyük ezt úgy, hogy egymásra fektetjük a gumit. Ha pedig felni nélkül, akkor ajánlott egymás mellé állítani a gumiabroncsokat. (Támogatott tartalom)
Fotó: pixabay.com

Tárolási körülmények

Mindkét esetben fontos, hogy ne tegyük ki a gumikat tűző napnak, lehetőleg tartsuk egyenletes hőmérsékleten és rendszeresen mozgassuk meg. Ez azért fontos, mert az erős napsugárzás olyan mikrorepedéseket okozhat a gumi futófelületén, ami korai elöregedést okozhat. A szakszerű tároláshoz szükséges, hogy mielőtt eltesszük az abroncsokat, azok legyenek tiszták és szárazak, természetesen igaz ez a felnire is. Ezen kívül elengedhetetlen, hogy a leszereléskor meg kell jelölni az abroncs pozícióját és csak ugyanoda lehet visszatenni, ahonnan levették. Az aszimmetrikus abroncsok esetében a forgásirányt is jelölni kell. 

A tárolás során sem szabad hónapokra magukra hagyni az abroncsokat, érdemes időről időre megmozgatni, forgatni azokat, hogy ne deformálódjanak el. A visszaszerelés előtt pedig mindenképp érdemes ellenőrizni az abroncsok állapotát, szemrevételezni, hogy nincs-e rajtuk sérülés. 

Aki négyévszakos gumit használ, annak természetesen nincs ilyen gondja, és egyre többen váltanak ilyen abroncsra. Ezek a gumik télen és nyáron is jól teljesítenek, jól tapadnak a különböző felületeken és megfelelnek minden évszak kihívásainak. Nem csoda, hogy az egyre enyhébb telek miatt is egyre többen váltanak ilyen abroncsokra. 

A nyári gumi esetében is fontos a megfelelő tárolás és az, hogy bár a nyár vezetési szempontjából ideálisabb, itt is figyelni kell a megfelelő gumiabroncsra. Tehát kopott gumival semmiképp ne keljünk útra. A téli gumi számos kihívásnak meg kell, hogy feleljen. Jól kell tapadnia a nedves, havas, jeges úton, és a zord hidegben sem szabad, hogy túl merevvé, rugalmatlanná váljon. 

Téli gumik 195 65 r15 méretben 

A autogumiakcio.hu széles kínálattal várja vásárlóit, prémium-, középkategóriás gyártók kiváló abroncsai megtalálhatók itt, csakúgy, mint a budget kategória termékei. Vásárlás előtt fontos a pontos méret ismerete, ez alapján már lehet szűrni is a találatokat. Aki 195 65 r15 téli gumi méretben keresgél, is több tucat abroncs közül választhat. 

A választásnál fontos az ár és az is, hogy milyen autóra keresünk abroncsot. Egy régebbi, kisebb teljesítményű autó számára nem szükséges megvenni a legújabb, ultranagy teljesítményű prémium abroncsot, ez nyilvánvaló. De ugyanígy fordítva is. Míg egy átlagos autó számára tökéletes választás lehet egy középkategóriás abroncs, ha nagy teljesítményű autónk van, az abroncsnak is képesnek kell lennie kiszolgálnia ezt a nagy teljesítményt. 

Ha a havas úton való kiváló tapadást nézzük, akkor a BFGoodrich G-Force Winter 2, a Nokian WR D4 vagy a Continental WinterContact TS860 valóban jó választás. A nedves úton való kezelhetőség és fékezhetőség szempontjából a Continental abroncsa, a Goodyear UltraGrip 9 és a Bridgestone Blizzak LM-005 is jó választás lehet. A száraz úton való fékezhetőséget nézve a Michelin Alpin 6, valamint a Continental és a Bridgestone fenti abroncsai teljesítenek a legjobban. Ha valakinek a zajszint is sokat számít, a Bridgestone abroncsa számára is jó választás lehet, csakúgy, mint a  Nokian WR Snowproof vagy a Michelin Alpin 6 téli gumi. 

A költségeket nézve pedig ilyenkor nem csak az árat kell nézni. Azt is, hogy mennyi az abroncs élettartama, a futásteljesítménye, és hogy milyen az üzemanyag-hatékonysága. Mindezt számításba véve a Michelin Alpin 6, a Fulda Kristall Control HP2 és a Nokian WR D4 abroncsa jó választás lehet 195 65 r15 méretben. A téli gumi vásárlás nem egyszerű döntés, alaposan meg kell fontolni. Az ár, a biztonság, az élettartam mind mind fontos szempontok, melyeket mérlegelni kell. Ezért sem árt időben, akár a téli gumi leszerelésekor már elkezdeni keresni az új abroncsokat, ilyenkor ugyanis akár jelentős árkedvezményekbe is belebotolhatunk. 
 

További hírek

Olvasnivaló