Ugrás a tartalomra

Mindenkire ráígér a Munkáspárt, ha minimálbér-emelésről van szó

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. július 23. péntek 12:44
A minimálbér nettó 250 ezer forintra emeléséért gyűjt aláírásokat országszerte a Munkáspárt. Elnökük pénteken Miskolcon járt.

Jelenleg 170 ezer forint alatt van a minimálbér összege, a kormánypárt ezt emelné meg 200 ezerre – legalábbis ez az összeg szerepel újabb nemzeti konzultációjukban. De az MSZP-Párbeszéd és az LMP által támogatott előválasztási miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely is nettó 200 ezer forintot ígér, miután kormányra került. A Munkáspárt továbbmegy: ők nettó 250 ezer forintot akarnak a magyar dolgozóknak, ami elnökük szerint most azért lenne időszerű, mert a koronavírus-járvány miatt „az emberek nagyon sokat veszítettek, kiköltekeztek, így ma sokaknak napi megélhetési problémái vannak”.

– A 250 ezer forintos minimálbér egyáltalán nem túlzás – állította Thürmer Gyula, aki osztja Orbán Viktor miniszterelnök véleményét: hazánk gazdasága fejlődik, vannak tartalékaink. – De azért nem ártana megadóztatni a milliárdosokat sem, így a fedezet is meglenne egy ilyen mértékű emeléshez.

„Nem túlzás" a nettó 250 ezer forintos minimálbér Thürmer Gyula pártelnök szerint. | Fotó: Parai Roland

Az aláírásgyűjtést egyébként a Szanyi Tibor féle Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalommal (ISZOMM) kezdeményezte, hozzájuk csatlakozott a Munkáspárt. Szeptemberre 250 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni.

De Thürmer Gyula azt is mondta, hogy a munkások mellett a nyugdíjasokra is gondolni kell, sokan alig pár ezer forintból tengődnek. – Azt is szeretnénk elérni, hogy a minimálnyugdíj összege elérje legalább a 100 ezer forintot – szerinte ezt egyedül ők követelik. (Karácsony Gergely programjában szintén szerepel egyfajta minimálnyugdíj bevezetése.)

– Az aláírásgyűjtés egyfajta felhívás is a szakszervezetek, a civilek, az emberek felé. Tennünk kell ugyanis valamit, nem várhatjuk, hogy a kormány, a párt, vagy a római pápa majd ajándékokat ad nekünk. Ha nem állunk ki magunkért, akkor annyi lesz a fizetés, amennyit adnak a gazdagok.

Szeptemberig 250 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni

„Provokálnak”

Az egyik kényszer, a másik provokáció – az országos politikai csatározások zajából a minap bejelentett népszavazási kezdeményezéseket emelte ki a Munkáspárt elnöke. A kormányét szerinte a kényszer szülte, hiszen ha „az Európai Unió nem akarna velünk csatázni” a gyermekvédelmi törvény kapcsán – vélekedett Thürmer Gyula –, akkor a Fidesznek „nem lenne szüksége a nép támogatására”.

Az ellenzék ezzel szemben provokálja az embereket nem országos jellegű kérdéseivel, amiknek semmi köze a napi problémákhoz. – Nem országos népszavazáson kell dönteni arról, hogy hazánk csatlakozik-e az Európai Ügyészséghez, hogy kell-e Fudan Egyetem, vagy milyen oltásokat alkalmazzanak. Ezzel semmi más céljuk nincs, mint a választások előtt felhergelni az embereket, és polgárháborús hangulatot kelteni. Ezért az akciót elítéljük.

Véleménye szerint a választásokig hátralévő hónapokban a járvány leküzdése, a gazdaság fejlesztése és a stabil politikai helyzet megteremtése a cél. Minden más lépést, ami hergeli a lakosságot, eltereli az emberek figyelmét a valós problémákról, azt elutasítják.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!