Ugrás a tartalomra

Minorita templom: most a belső terekben dolgoznak

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. január 17. hétfő 09:12
A felújítás második ütemében elvégzik a falkutatásokat, visszakapja eredeti színét a főoltár, és a padlóburkolatokat is kicserélik.

Megkezdődött a Minorita templom felújításának második üteme. A kivitelező a következő hónapokban a belső terekben dolgozik majd. Ahogyan az ismert, Miskolc egyik legrégebbi templomának rekonstrukciója még 2020 szeptemberében kezdődött. Az elmúlt több mint másfél évben jelentős munkálatokkal készültek el. Júniusban rendkívül látványos módon emelték helyükre a templomtornyok új sisakjait, melyek egyébként a városlakók orra előtt, a Hősök terén születtek meg és nyerték el végleges formájukat.

Fotók: Parai Roland

Szalay Antalné, a kivitelező Középület és Lakásépítő Zrt. igazgatója a minap.hu-nak elmondta, az elmúlt időszakban a főhajó tetőzetét, a falazat kőzetét, és a kőszobrokat is megerősítették, a toronysisak csúcsait díszítő kereszteket restaurálták, elkészült a Mária monogram aranyozása, a bádogozás és rendbe tették a teljes külső homlokzatot is. A napokban befejeződik a tető rézlemez fedése és az esőcsatorna levezető elemeit is felszerelik.

- Most gyakorlatilag kisebb csúszással az első ütemet tudtuk befejezni. Ennek oka, hogy menet közben a feltárások során olyan problémákkal találkoztunk, ami lényegesen meghosszabbította, illetve megdrágította a kivitelezési összeget – mondta.

A belső terekben viszont már a felújítás második ütemére készülnek. A szentélyt már felállványozták, a falkutatás napokon belül megkezdődik. Kormos Gyula, a Bástya Építész Kft. építész tervezője elárulta, a munkálatok során felújítják a padlóburkolatot és a szentély padozatát is.

- A szentély oldalain a valamikori oratórium ablakainak helyét is megtaláltuk, ezeket az évszázadok során valamikor befalazták. A tervek szerint most ezt is kibontjuk majd, és az eredeti barokk kori ablakok másolatát fogjuk ide beépíteni – mondta még Kormos Gyula hozzátéve: a restaurátorok a főoltárt is szeretnék átszínezni az eredeti, 1700-as évekbeli színvilágra.

A tervek szerint a szentélyben is kiépítik a fűtést, és felújítják a hittan termet is, hogy a híveket még komfortosabb körülmények között tudják fogadni.

Szalkai Zoltán József, a Minorita Plébánia plébániai kormányzója érdeklődésünkre elmondta, a munkálatok a hitéletet is érintik. Hétköznapokon a hittan teremben, pénteken, szombaton és vasárnap viszont továbbra is a templomban lesznek a szentmisék.

Ahogyan az ismert, a műemléktemplomot több mint 870 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően tudják felújítani, és a munkálatok nyáron érhetnek véget, már amennyiben a felújítás közben további problémákkal már nem találkoznak. 

További hírek

Olvasnivaló