Ugrás a tartalomra

Miskolc levegőminőségéről 1.

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 13. kedd 09:10
Micsoda a sokat emlegetett PM 10 ?
Októberben beköszönt a hideg idő, egyre többet kell fűtenünk. Ekkor, az őszi és téli időszakban egyre többször hangzik majd el a médiában, hogy a rossz a levegőminőség, megnőtt a PM 10 koncentráció.

Mi is ez a titokzatos PM 10 ? A köznyelvben szállóporként emlegetik, szakmai körökben szilárd részecskeként vagy aeroszolként ismerik. A levegőben található részecskéket szemcseméret alapján különítik el, így a PM 10 olyan szemcse, aminek a mérete 10 mikrométer alatti. Ennek alapján megkülönböztetnek még PM 2.5 és PM 1 frakciókat is. Az alábbi két ábra mutatja be, hogy mekkora is valójában ez a 10 mikrométer.

Látható, hogy milyen óriásinak tűnik egy hajszál a 10 mikrométerhez képest, a koronavírus pedig még ennél is kisebb méretű.

Miért veszélyesek az emberi egészségre ezek az apró részecskék?

A légzéssel ezek a porszemcsék bekerülnek a szervezetbe. Minél kisebb a belélegzett szilárd részecske, annál mélyebbre kerül a légzőrendszerben. A nagyobb részecskéket felfogja az orr és a hörgők nyálkahártyája, ezek még kitisztulnak a szervezetből. A PM 10 frakció már a tüdő mélyére jut, a PM 2,5 már a léghólyagocskákban rakódik le. A PM 1 részecskék pedig már közvetlenül beléphetnek a véráramba. Veszélyességüket fokozza, hogy ezek a szemcsék a felületükön megkötik a polleneket, korom- és fémrészecskéket, de vírusokat, baktériumokat, a Covid-ot is, és a tüdő mélyére jutva közvetlenül fertőzik a szervezetet. 

A szilárd részecskék felelősek lehetnek az enyhe légúti elváltozásoktól kezdve az allergiás megbetegedéseken keresztül a súlyos légzőszervi, szív- és érrendszeri megbetegedésekért is. Magasabb PM10 szennyezettség esetén (100 μg/m 3 felett) legalább 6 %-kal nő meg az összes és 9 %-kal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás. Nagyon fontos tehát, hogy megelőzzük az egészségügyi határérték feletti koncentráció kialakulását.

Honnan kerül a PM 10 a levegőbe és mit tehetünk ellene? 

Miskolcon elsősorban a lakossági szilárd tüzelés és a közlekedés a forrása a szállópor szennyezettségnek. A levegőminőség javításának kulcsa a saját kezünkben van. Érdemes odafigyelni, milyen tüzelőanyagot használunk, hogyan rakjuk meg a kályhát, hogyan fűtünk. Ha mindenki elsajátítja a helyes tüzelést, kerüli a nyílt téri égetést, nem éget hulladékot, akkor közös erővel megakadályozhatjuk a levegőminőség romlását, a magas por-koncentrációk kialakulását. Ezt tűzte ki célul Miskolcon a LIFE IP HungAIRy projekt is.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. Célja a levegőminőség javítása 10 magyarországi városban, így Miskolcon is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!