Ugrás a tartalomra

Miskolci egyetemi tanárok váltják egymást a KSH élén

MTI
Utoljára módosítva
2023. június 05. hétfő 15:35
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke június 11-étől Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

Kincses Áron 2000-ben kezdett a KSH-nál dolgozni, 2017-ben pedig a KSH elnöke kinevezte a hivatal Szakstatisztikai Igazgatóságát irányító elnökhelyettesének.

Hozzátették, hogy a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet 2023-ban nyerte el. Főbb kutatásai a nemzetközi vándorlás témaköréhez csatlakoznak.

Kiterjedt oktatási tevékenységet folytat: 2011 és 2015 között a Károly Gáspár Református Egyetemen dolgozott a Közgazdasági Tanszéken, 2019-től a Budapesti Gazdasági Egyetem Alkalmazott Statisztika kihelyezett tanszékének vezetője, 2020 óta a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense, 2021-től a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes oktatója és az Óbudai Egyetem címzetes egyetemi tanára.

A közlemény szerint Vukovich Gabriella 13 évig, két elnöki cikluson keresztül irányította a KSH működését. A történelmi múltú hivatal 26. vezetőjeként, és a harmadik leghosszabb ideig ezt a tisztséget betöltő elnökeként jelentős nyomot hagy nemcsak a KSH működésén és a magyarországi statisztikai szakmán, hanem kiterjedt nemzetközi tevékenysége által a globális statisztikai szintéren is.

Vukovich Gabriella mintegy 40 éve, 1974 óta - kisebb-nagyobb, jellemzően rangos külföldi megbízatások miatti megszakításokkal - dolgozott a hivatalnál. Számos a KSH-elnökségen túlmutató szakmai tisztsége közül kiemelték például az ENSZ Statisztikai Bizottságának elnöki posztját (2012-2013-ban és 2022-2023-ban), illetve a Nemzetközi Statisztikai Intézet alelnöki tisztségét.

Mindezek mellett Vukovich Gabriella a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Miskolci Egyetem és az Óbudai Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Miskolci Egyetem díszdoktora.

- Az elmúlt 13 év egybeesett az "adatrobbanás", a kiteljesedő digitalizáció idejével, amely új lehetőségekkel és egyben számos kihívással szembesítette a KSH-t. Ezek innovatív kezelésében és a hivatal működésének megújításában Vukovich Gabriellának elévülhetetlen szerepe volt - írta közleményében a statisztikai hivatal.

Bessenyei Lajos rektorsága idején tanított a Miskolci Egyetemen Katona Tamás magyar statisztikus, demográfus, a Pénzügyminisztérium volt államtitkára, aki szintén vezette a Központi Statisztikai Hivatalt, az ő elnöksége 1995-től 1998-ig tartott.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!