Ugrás a tartalomra

Mit lehet csinálni a kijárási korlátozás ideje alatt?

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2020. március 30. hétfő 14:11
Milyen indokkal hagyhatjuk el a lakhelyünket? Milyen üzletek tartanak nyitva? Mikor, hol és hogyan vásárolhatunk? Összeszedtük, hogy az április 11-ig tartó kijárási korlátozás milyen változásokat jelent a mindennapjainkban.
Fotó: Mónus Márton, MTI

A március 28-án, szombaton életbe lépett kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet értelmében április 11. éjfélig csak indokolt esetben hagyhatjuk el a lakhelyünket, például ha boltba, gyógyszertárba megyünk, a szabadban pedig 1,5 méteres távolságot kell tartanunk mindenkitől. A kijárási korlátozás az idősek védelmét szolgálja, de célja az is, hogy a csoportosulásokat tovább csökkentsék, illetve korlátozzák, ezzel is lassítva a koronavírus terjedését. A korlátozás nem egyenlő a kijárási tilalommal, betartása szinte teljes egészében a jól felfogott érdekét figyelembe vevő emberre van bízva. A rendelkezések betartását a rendőrök és a honvédség munkatársai ellenőrzik. Aki a rendeletben foglaltakat megszegi, szabálysértést követ el, és ezért 5000-től 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

- Ez a korlátozás nem öncélú. A lényege nem maga a korlátozás, hanem az, hogy ne menjünk el közösségbe, ne legyen csoportosulás. Így mindenki önként választhatja meg, hogy hol tartózkodik – mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos pénteken az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Nem szükséges tehát a bejelentett lakcímünkön tartózkodni, az otthonmaradás céljául szolgáló helyet mi magunk választhatjuk ki. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a munkába járáshoz nem kell igazolás.

Fotó: Mocsári László

A rendelet értelmében:
- Mindenki köteles a vele nem egy háztartásban élőktől legalább 1,5 méteres távolságot tartani, vonatkozik ez a tömegközlekedés használatára is
- Vendéglátó üzletekben (kávézókban, éttermekben) – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Ilyen üzletekben csak addig lehetünk, amíg az elvitelre kért ételek elkészülnek  

Milyen alapos indokkal hagyhatjuk el a lakóhelyünket?
- munkába járás
- kiskorú gyermek kísérése
- segítségnyújtás kiskorú, idős és/vagy beteg személy részére
- egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele (a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatások is ide tartoznak)
- egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés
- házasságkötés és a temetés szűk családi körben
- állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása
- szülői jogok és kötelezettségek gyakorlása
- hitéleti tevékenység

Hol lehet vásárolni továbbra is?
- élelmiszerüzletekben
- piacokon
- gyógyszertárakban
- drogériákban
- az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletekben
- gazdasági, mezőgazdasági, erdészeti tevékenységekhez szükséges eszközöket forgalmazó üzletekben
- műszaki cikket, építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben
- dohányboltokban
- benzinkutakon

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni?
- fodrászhoz és manikűröshöz járni továbbra is lehet
- a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások is igénybe vehetőek
- a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybe vehető

Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Mit szabad és mit nem?

- A 65 évnél idősebbek 9.00-12.00 óra között vásárolhatnak az  élelmiszerüzletekben, drogériákban, piacokon vagy gyógyszertárakban. Ebben az időszakban nem tartózkodhatnak a felsorolt üzletekben – az ott dolgozókon kívül – 65 évnél fiatalabbak. Ők 9.00 előtt, illetve 12.00 óra után vásárolhatnak.  
Az időseknek azonban erősen javasolt otthon maradniuk, és a családtagok vagy az önkormányzat segítségét igénybe venni.  Csak abban az esetben hagyják el otthonukat, ha ez nélkülözhetetlen.  
- Sportolni kimehetünk, de ekkor is legalább másfél méteres távolságot kell tartani másoktól

Hová fordulhat segítségért?

A Miskolci Önkormányzati Rendészet zöldszáma a nap 24 órájában fogadja a hívásokat a 06 80 46-00-46-os elérhetőségen. Itt a házi segítségnyújtásban nem részesülő 70 év feletti miskolciak és a házi karanténban lévők hívásait várják. A rendészet munkatársai a telefonos regisztrációt követően kimennek a segítséget igénylőhöz, kitöltetnek vele egy nyilatkozatot arról, hogy pontosan mire van szüksége (pl. élelem, gyógyszer), van-e esetleg valamilyen ételallergiájuk, betegségük. Illetve nyilatkoztatják őket arról is, hogy az ellátás ellenértékét vállalják. 

Ha segítene az időseken

A miskolci önkormányzat veszélyhelyzet idejére önkéntes hálózatot szervez, hogy a járványveszély miatt legveszélyeztetettebb idősek és betegek ne maradjanak ellátás nélkül. A Miskolciak a Miskolci Idősekért program 18-55 éves, egészséges önkéntesek jelentkezését várja a 80/46-00-46-os telefonszámon (14 óra után hívható), illetve a mami@mior.hu emailcímen.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!