Ugrás a tartalomra

Nagy lépést tett Miskolc a tisztább levegőért

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. február 25. csütörtök 07:35
A 2026-ig tartó program fő célja, hogy kiderítse hol, hogyan és mitől alakul ki a szmog a városban.
A HungAIRy LIFE IP projekt keretein belül megkezdődött Miskolcon a levegőminőség átfogó mérése. A hatvan mérőeszköz egyikét a miskolci polgármesteri hivatalra szerelték fel, ezt mutatták be szerdán a sajtónak - Végh Csaba képgalériája

Megkezdődött Miskolc levegőminőségének átfogó mérése a napokban. Az egyelőre csupán tesztüzemben működő rendszer részeként két éves előkészítést követően összesen hatvan speciális mérőeszközt helyeznek ki a város különböző pontjain. Ezek egyikét a miskolci polgármesteri hivatal erkélyére helyezték ki, melyet szerdán üzemeltek be a sajtó képviselői előtt.

Ahogyan arról korábban többször is beszámoltunk, a most telepítendő monitoring hálózat a HungAIRy LIFE IP „Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével” elnevezésű projekt egyik fontos eleme. A programban az önkormányzat a Miskolci Egyetemmel közösen vesz részt, magukat a mérőeszközöket is a felsőoktatási intézményben fejlesztették ki.

Báthory Csongor

Báthory Csongor projektmenedzser a szerdai sajtónyilvános eseményen úgy fogalmazott, az új rendszer jelentősen pontosíthatja, árnyalhatja majd a városban jelenleg működő, az országos rendszer részét képező három mérőállomás által közölt adatokat.

-  Az eszköz alapja egy Raspberry P alapú mikrokontroller, ehhez kapcsoltuk hozzá a szálló por szenzort, egy környezeti szenzort, amely hőmérséklet, relatív páratartalom és nyomás értékeket figyeli. A Városházára kihelyezett mérőműszerrel együtt már összesen öt darab működik a városban, egyelőre tesztüzemben. A projekt keretein belül további 55-öt helyeznek ki Miskolc különböző pontjaira – mondta.

Összesen hatvan

A kormányhivatallal együttműködve rövidesen felszerelik a készülékeket a korábban már említett három referenciaállomáson – hangsúlyozta Báthory Csongor. „Az alaphálózat részeként a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. megállóiban tizenöt helyen helyezünk el egységeket, valamint több önkormányzati és magáningatlan homlokzatán továbbiakat. Ezen kívül Miskolc különböző városrészeiben, a peremkerületeken és a projekttel együttműködő szomszédos településeken is tervezünk telepíteni mérőegységeket” – részletezte.

Fotó: Végh Csaba

A készülékek egész évben, így a legkritikusabbnak számító téli időszakban is gyűjtik majd a levegő minőségével kapcsolatos adatokat, a levegő összetételének változását pedig várhatóan nyártól az egyetemi szakemberek mellett (hozzájuk futnak be elsődlegesen a mért adatok – a szerző) a lakosság is nyomon követheti majd egy weblap illetve egy mobil applikáció segítségével. A projektmenedzser hozzátette, az említett felületek várhatóan nyár közepétől válnak elérhetővé.

Az egész régiót segítheti

A Miskolci Egyetem rektora köszönetet mondott a városnak azért, hogy bízott a felsőoktatási intézményen dolgozó kutatók munkájában. Mint hozzátette, a Miskolci Egyetem, minden olyan tudással rendelkezik, amely méltóvá tette arra, hogy egy ilyen fontosságú projektben egyedüli felsőoktatási intézményként szerepet vállaljon.

- Az adatok kiértékelését követően remélhetőleg ki tudunk dolgozni a várossal közösen egy a levegőminőség javítását célzó intézkedéscsomagot. A kutatásnak a következő fázisa éppen az lesz, hogy kiderítsük: a folyamatosan mért adatok birtokában milyen intézkedéseket lehet megvalósítani annak érdekében, hogy csökkenjen a szállópor koncentrátum és ez által javuljon a levegő minősége – jelentette ki dr. Horváth Zita.

Veres Pál polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a jó levegő és a környezetvédelem ügye kiemelten fontos Miskolc jövője szempontjából, ez a terület ezért is lett hangsúlyos eleme a polgármester Nagy-Miskolc programjának.

Veres Pál és dr. Horváth Zita

Kiemelten fontos

 „A város már több mint egy évtizede dolgozott azon, hogy valamilyen módon felmérje milyen nemcsak Miskolc egészének, hanem egyes városrészeinek a levegője. Ez a projekt éppen ezt teszi lehetővé, az eredmények tekintetében pedig a civilekkel és a város lakosságával összefogva tenni is tudunk a levegő minőségének javításáért. Különösen fontos ez akkor, amikor a közelmúltban elmarasztalta Magyarországot az Európai Unió azért, ország egyes részein már évek óta rendszeresen és tartósan túllépte a szálló por a megszabott napi határértéket – fűzte hozzá a városvezető.

A városvezető végül leszögezte, Miskolc városa az elmúlt egy évben is tett lépéseket a tisztább levegőért és a zöldebb városért: tavaly szeptembertől a közgyűlés döntése nyomán tilos az avar és a kerti hulladék égetése a városban.

Ezzel egy időben megindult a sokkal fenntarthatóbb és környezetbarátabb komposztálás népszerűsítése, ehhez eddig összesen már csaknem 600 komposztkeretet osztottak ki ingyenesen a városlakóknak.

- Tavaly pedig egy úgynevezett Ökomenedzser Iroda is megkezdte működését a miskolci városházán, amely mindezen tevékenységeket koordinálja, és személyes tanácsadást, tájékoztatást is nyújt a komposztálás iránt érdeklődők számára – mondta el a polgármester.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!