Ugrás a tartalomra

Nagy siker volt a táncválasztó Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. szeptember 26. vasárnap 18:00
Lehet, hogy eredetileg nem annak szánták az ötletgazdák, de a Miskolcon második alkalommal megrendezett Nagy Táncválasztó bizony a tánc ünnepe volt! Helyszíni élménybeszámoló a Művészetek Házából, ahol maga Ámor, a szerelem istene is „feltűnt”.

Van azért annak valami bája, amikor a Mosoly Országa Kulturális Egyesület szépkorúinak műsorát követően a Foot Fighterz breaktánc-bemutatóval áll színpadra. Hagyományok és modernitás találkozása ez, ahol a produkciók egyaránt megkapják a nekik kijáró tiszteletet. Hiszen meló van benne; kitartó gyakorlás, kreativitás, improvizáció, amit tapssal díjaz a téren összesereglett közönség.

Most csak két nevet említettünk meg a valóban sokszínű kínálatból – Miskolc, a miskolci táncszerető közönség a programmal kapott egy szeletet a városban fellelhető táncstúdiók kínálatából. Egy helyen – ez a Nagy Táncválasztó egyik (ha nem a legfontosabb) ismérve. Ezt erősíti meg bennünk Grulyó Dóra, a miskolci eLTE Best Dance Company (EBDC) korábbi táncosa, közel 5 éve már oktatója.

– Valljuk be őszintén, ma valahogy nehezen „mozdulnak” a fiatalok… könnyebb egy ilyen programon megszólítani, mint közvetlenül a táncstúdióba becsábítani őket. Ismerek olyan táncost, akit egy barátnője vitt el egy ilyen eseményre, de végül ő is elcsábult. Itt megismerhetik az oktatókat, az, hogy egy videón látják őt, azért még nem ad pontos képet arról, hogyan tudnak együttműködni. A Nagy Táncválasztó jó kezdeményezés, hiszen itt testközelből tud tapasztalatokat szerezni az iskoláról, az oktatókról, a bemutatókon pedig arról is képet kap, hová lehet eljutni – sorolja Dóra.

Részt veszünk az óráján is. Körbenézve megjegyzi: sok új arcot lát, így még részletesebben, akár többször is megismételve mutatja meg, milyen mozdulatsort szeretne viszontlátni a mostani tanítványoktól.

– Most a jobb kezeddel csinálj egy olyan mozdulatot, mintha íjat húznál fel, majd abból következik a test melletti mozdulat, és forgás, a jobb láb kilép – mutatja maga is, miközben megjegyzi: bízzunk benne, hogy Ámor nyila ezúttal is betalál, és megtaláljátok, ami igazán boldoggá tesz titeket – heves bólogatás a válasz a csapatban vb-győztes Dórának, aki párosban vb-ezüsttel is büszkélkedhet.

Hosszú az éremlista a Miskolcz-Revital TSE táncpedagógusainál is. Süttő Roland és Tombácz Anikó ötször nyerték meg a profi magyar latintánc bajnokságot, háromszoros világbajnoki középdöntős versenytáncosok. A Nagy Táncválasztóra egy zanzásított produkcióval rukkoltak ki, igyekeztek mindent belesűríteni a feszes programba. Bécsi keringő, samba, jive is színpadra került. A tavalyi tapasztalatokról kérdeztük őket.

– Nagy siker volt, csak olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy ez egy nagyszerű műfaj és egy nagyszerű esemény – mutatnak rá.

Két nagyobb egységből tevődik össze egyébként a Nagy Táncválasztó programja: a táncórákon bárki kipróbálhatja magát a meghirdetett táncstílusokban, majd már a nagyszínpadon ízelítőt kap abból, hogyan is mutat mindez azoknak az előadásában, akik több hónapja, több éve ezt gyakorolják. A közönség között járva találkozunk teljesen kezdőkkel is, de inkább az jellemző, hogy új kihívásokat keresnek az érdeklődők. Vári Beatrixnak például gyermekkora óta nagy szenvedélye a tánc, képezte is magát, de most, már felnőttként szeretné végre megtalálni azt a stílust, ami a legközelebb áll hozzá.

– Itt az első órám hip-hop volt, a tinik között picit furán éreztem magam, de ebben a táncban is megtaláltam azt, amit keresek. Aztán jött egy moderntáncóra, ami szintén nagyon tetszett. Azt látom magamon, hogy hangulatomtól is függ, mikor miben tudom igazán kifejezni magam. De engem a tánc kapcsol ki a legjobban, ennél összetettebb mozgásformát nem ismerek – vélekedik.

Mocsári László képgalériája

Zékány Szabina szintén hosszú évek óta táncol, mindenféle stílusban kipróbálta már magát, még a breaktáncban is.

– Volt azért, ami kimaradt, ezek közül most a dance hallt szeretném megtanulni. Örömmel hallottam az itteni órán, hogy a tervek szerint elindítanak egy ilyen kurzust. Arra jelentkezni fogok – mondja.

„Ez a tánc ünnepe” – ezt már L. Tóth Evelyn főszervező mondja a programról. Úgy összegez, hogy a program szándékai szerint ízelítőt ad a miskolci táncos életből; lehetőséget biztosít arra, hogy ne csak kipróbáljuk, de akár tovább is vigyük azt a táncot, amit megszeretünk. Megtaláljuk a saját stílusunkat, aminek gyakorlása örömmel tölt el a legszürkébb hétköznapokon is. Tapasztalataink szerint Ámor nyila sokak szívébe betalált a II. Nagy Táncválasztón Miskolcon.

További hírek

Olvasnivaló