Ugrás a tartalomra

Nagyon jó videón mutatja be a közút, hogyan dolgoznak télen

minap.hu//Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Utoljára módosítva
2021. december 08. szerda 15:06
A frappáns videón "kicsiben" mutatja be a Magyar Közút Nonprofit Zrt., hogyan takarítják a téli időszakban az utakat. Aktuális a téma, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján csütörtökön és pénteken is az ország számos megyéjében várható ónos eső, majd havazás. A cég érintett mérnökségei a szükséges előszórási és hóeltakarítási munkákról ütemezetten gondoskodni fognak, ahogy azt tették az elmúlt napokban is.

A társaság minden évben részletes információkat oszt meg, hogy mi alapján végzi a téli időszakban a beavatkozásokat. Először az országos közúthálózat ütőerének számító gyorsforgalmi hálózaton, majd a főutakon, ezt követően a településeket összekötő mellékutakon, illetve bekötőutakon végeznek síkosságmentesítést, amíg az indokolt, vagy amíg a havazás el nem áll. Nincs ez másképpen idén sem, a cég egy nemrég publikált tájékoztató videóban mutatja be, hogyan dolgoznak az országos közúthálózaton a szakemberek a téli időszakban.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-én téli üzemmódra állt át. Azóta országosan 95 mérnökségi telephelyén keresztül 915, az elmúlt években jelentősen megújított munkagéppel és mintegy 3700 munkavállalóval folyamatosan, ütemezetten végzi a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton. Az elmúlt egy hónapban a beavatkozásaik során összesen közel 18 ezer tonna útszóró sót és 1,7 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki.

Az előrejelzések alapján a közútkezelő szakemberei és gépei is újra hadba állnak, mivel csütörtök hajnaltól a dunántúli megyékben várható változó mennyiségű ónos eső, ami több helyen is havazásba fog átváltani. Erre elsősorban az észak-dunántúli és észak-magyarországi megyékben, valamint a hegyvidéki területeken kell számítani a közlekedőknek.

A Magyar Közút arra kér minden, a várható ónos esővel és havazással érintett területen közlekedőt, hogy még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, út- és látási viszonyokról a cég Útinform szolgálatának diszpécsereinél vagy a www.utinform.hu oldalon.

(Borítókép: Illusztráció, MiNap-archív; Fotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!