Ugrás a tartalomra

Ne a Mosoni-Dunából pótolják az osztrák mezőgazdaság vízhiányát

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 19. csütörtök 12:36
Az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy álljon el a Lébény-Hanyi öntözőcsatorna bővítési tervétől, és az osztrák partnerrel közösen keressen valódi táj- és környezetbarát megoldásokat a régió vízgazdálkodásának megoldása érdekében.
A Lébény-Hanyi főcsatorna. (Fotó: Internet)

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány a tervek szerint, közel 60 millió köbméternyi vizet juttatna a burgenlandi gazdálkodók megsegítésére, mindezt úgy, hogy a többlet víz forrása a Mosoni-Duna, ami a Szigetköz Natura 2000 terület része.

A zöld párt korábban írásban kérdezte meg az illetékes minisztériumot: mivel tudják alátámasztani, hogy a tervezett beruházás nem károsítja a Natura 2000-es területet, rendelkezésre áll-e a szükséges vízhozam, illetve van-e erről megállapodás a szlovák féllel. Ha létezik ilyen megállapodás, akkor kérdés, hogy a többletvizet miért nem használják fel az egyébként is vízhiánnyal küzdő Szigetköz ökológiai állapotának javítására. 

A párt szerint az sem véletlen, hogy az Európai Bizottság elutasította, hogy a beruházást a Helyreállítási és Rugalmassági Alapból, mint fenntartható vízgazdálkodást segítő projektet finanszírozzák. Az illetékes minisztérium sajnos egyik kérdésre sem volt hajlandó érdemi választ adni, ennek ellenére töretlenül ragaszkodnak a projekthez.

Meglátásuk szerint, a csatorna bővítése érdemben nem csökkentené az aszályos időszakokban fellépő károkat, sőt, még hozzá is járul az ország további kiszáradásához. A valódi megoldás a tájban, és talajban történő vízmegtartás. Ezért a zöld párt felszólítja a kormányt, hogy az állami forrásokat – beleértve az országok közötti együttműködésekben kivitelezett projekteket is - a valóban fenntartható megoldások felé terelje, és javasoljon hasonló megoldásokat az Ausztriával történő tárgyalások során is - írja az LMP Sajtóosztálya. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!