Ugrás a tartalomra

A negyedik ipari forradalom kihívásaira reagálnak az oktatásban is

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. június 09. szerda 09:04
A Miskolci Szakképzési Centrum (MSZC) együttműködésbe kezd Kassa egyik meghatározó oktatási intézményével, a Szakkay József Szakközépiskolával. A program célja, hogy mindkét oldalon olyan szakemberképzés induljon, ami megfelel a jelen kor elvárásainak.
Kiss Gábor kancellár: át kell gondolni, milyen tudásra és oktatási eszközökre van szüksége a diákoknak. | Fotó: Beregi László

A negyedik ipari forradalom korszakát éljük; aki bemegy egy korszerű gyárba, egymással összhangban működő, együtt gondolkodó automata gyártó rendszereket lát – vezette fel gondolatait Kiss Gábor, az MSZC kancellárja a keddi, sajtótájékoztatóval egybekötött online konferencián. Hangsúlyozta, mindez teljesen új tudást igényel a technológiát megtervező, telepítő és működtető, szervizelő szakemberektől. A modern iskolarendszer számára ez komoly kihívást jelent.

– Ez a kihívás motivált minket arra, hogy átgondoljuk, milyen tudásra és oktatási eszközökre van szüksége a diákjainknak.

A szakképzési centrum által indított Interskill 2021 pályázat a műszaki iskolák intézményi kapacitásának fejlesztésére törekszik határokon átívelő együttműködéssel.

– Miskolcon és Kassán ugyanazok a kihívások. A két város élen járó műszaki szakképző iskolái közös munkába fogtak, hogy a középfokú képzésben résztvevő diákok magasabb szintű szakmai tudással lépjenek majd ki a munka világába.

Kiss Gábor szerint a robotika és a korszerű technológia kihívásai határozzák meg a képzést. Ezekre keresik majd együttesen a választ.

– Az ország első komoly ipari robotlaboratóriuma jön létre a jövőben Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban. A technikus tanulókat felkészítjük a legkorszerűbb technikák használatára, legyen szó robotikáról, gépészetről, informatikáról. Az együttműködés keretében megosztjuk a tudásunkat a kassai partnerintézménnyel. Ebbe a diákokat is bevonjuk majd különböző versenyek formájában – fogalmazott a kancellár. A sajtótájékoztató után online konferenciát tartottak, amelyre becsatlakozott a kassai partnerintézmén, a Szakkay József Szakközépiskola is. 

További hírek

Olvasnivaló