Ugrás a tartalomra

Negyedszer is Kassa-Miskolc ultramaraton

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 14. csütörtök 11:19
A IV. Kassa-Miskolc Ultramarathon elnevezésű nemzetközi futóversenyt ebben az évben május 21-én, szombaton rendezik meg.

A két város példás összefogásának, illetve az 115 km-es útvonal során érintett szlovák és magyar települések nélkülözhetetlen közreműködésének köszönhetően megvalósuló esemény első sajtótájékoztatóját április 13-án, szerdán tartották meg Kassán, a Kasárne Kulturparkban.

Az első Kassa–Miskolc közötti ultramaratont 1999. június 19-én rendezték meg. A rendező magyar oldalról a néhai Kisgyörgy Ádám vezette miskolci  Marathon és Trekking Club volt, ami a mostani rendező, a miskolci Marathon Club jogelődje volt. Szlovák részről annak idején a legendás Béke Maratont, Európa legöregebb maratonját jegyző Kassai Marathon Club  vállalt partnerséget a rendezésben.

A két évtized után, 2019-ben nagy sikerrel újra megrendezett verseny folytatására 2020-ra is meg volt a közös szándék, de sajnos a Covid-19 járvány keresztülhúzta a szervezők szándékait. 2021-ben nagy lendülettel vágtak a munkába, szerették volna az eredetileg meghatározott tavaszi időpontban megrendezni az erőpróbát, de a magyar és szlovák egészségügyi szabályozások nem tették ezt lehetővé, így halasztásra volt szükség. A két ország versenynaptárainak egyeztetését követően jelölték ki közösen, új időpontként 2021. november 6-át. Az égiek felkarolták ezt az őszi időpontot, hiszen ideális futóidő várta a Miskolcról rajtoló és Kassára érkező mezőny tagjait. A kassai belvárosban, a Szent Erzsébet Dóm szomszédságában kijelölt befutónál elégedett futókat fogadhattak a szervezők. Az szikszói Kohári Szabolcs 10 órán belüli, „atomidővel” szerezte meg az egyéni abszolút elsőséget. Az 5 tagú váltóknál magyar, a 10 tagú váltóknál szlovák abszolút siker született. A kassaiak minden téren igazán kitettek magukért. Jaroslav Polacek főpolgármester és munkatársai mellett külön köszönetet érdemel a legendás Béke Maratont jegyző Kassai Marathon Club elnöke, Branislav Koniar, aki csapatával 2020. óta kiváló szakmai partnere a miskolciaknak. Mindketten megtisztelték jelenlétükkel a szerdai sajtótájékoztatót, melyen Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatát Badány Lajos alpogármester, valamint a Marathon Club Miskolcot Szűcs István elnök, Brógli Máté alelnök, a szervező bizottságot Farkas Zoltán protokoll- és program felelős és Hölcz Péter logisztikai felelős képviselte.

A 2018-ban elkezdett első találkozókon rögzítettek szerint a rajt és a cél városok évente változnak. Mivel tavaly Miskolcon volt a rajt, idén Kassáról - a Dóm mellől - indulnak majd a futók, hogy a borsodi megyeszékhelyen érkezzenek célba.

A rendezők a hazai és külföldi hosszútávfutó társadalom számára kínálnak remek megméretési lehetőséget a IV. Kassa-Miskolc Ultramarathonnal. A 115 km-es -  Krasna, Nyizna Mysla, Kéked, Gönc, Vizsoly, Abaújszántó, Hernádkércs, Szikszó, Sajóvámos - településeket érintő távot egyéniben, párban, valamint 5 és 10 tagú váltóban is teljesíteni lehet. Ez utóbbi jó alkalom csapatépítésre, munkahelyi, egyesületi, baráti közösségek erősítésére is.

A pályát az 1999-es Kassa–Miskolc ultramaratoni verseny abszolút győztese, a  miskolci Németh Csaba jelölte ki, aki a világon egyedülálló módon hatszor teljesítette az Ultra Trail Mont Blanc (UTMB) terepfutó viadalt úgy, hogy minden alkalommal a legjobb nyolcban végzett, 2006-ban ezüstérmes lett.  A hosszú éveken át a világ legjobb terep ultrafutói között jegyzett Csaba 2013-ban bronzérmes volt a skyrunning Európa-bajnokságon.

Az eddigi útvonalhoz képest apró változást jelent, hogy idén, Abaújvár után Telkibánya felé kell tovább haladni és így megérkezni Göncre, ahol egy új, nívós váltózónát alakítanak ki a helyiek.

A 2022-es útvonal itt megtekinthető.

A két testvérváros önkormányzatainak, rendőrségi szerveinek, sportszervezeteinek példás összefogása eredményeként az előkészületek megfelelő ütemben zajlanak. Az ultramarathon részét képezheti a V4-ek sorozatának is, hiszen Katowice és Ostrava városa is meghirdeti saját csatornáin az eseményt, így elképzelhető, hogy onnan is érkeznek majd sportolók.

A nevezés szlovák, angol és magyar nyelven már megy a rendező miskolci Marathon Club honlapján, a www.maratonclubmiskolc.hu oldalon, ahol az érdeklődők hasznos információkhoz is juthatnak.

Nevezés május 15-én, éjfélig. Lényeges információ, hogy helyszíni nevezés NINCS!

Már leadta nevezését a 2019-es férfi győztes, a szlovák határhoz közeli Fancsalban élő Bogár János, aki 100 km-es Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet. János sok más sikere mellett nyert az Athén-Spárta közötti Sparthatlonon, és hatszor diadalmaskodott a Bécs-Budapest Szupermaratonon is. Szintén nevezett már a tavalyi 5 tagú férfi váltót megnyerő magyar „Trónfosztók” gárdája és idén is ott lesz a mezőnyben a 2019-ben, a 10 tagú váltók versengésében dobogó szlovák BK Spartak Medzev alakulata.

A rajt és a cél városok mellett, hála és köszönet jár a váltó- és egyben frissítőpontként is megjelölt, fentebb említett településeknek, azok vezetőinek, illetve az általuk szervezett helyi közreműködőknek, valamennyi önkéntesnek és a megyei, városi rendőrség, valamint polgárőrség helyi egységeinek is, akik nélkül nem jöhetne létre az esemény.

A magyar-szlovák sportbarátságok ápolását is kiválóan szolgáló, határon átnyúló programként jegyzett, a kassai és a miskolci önkormányzat által is kiemelten támogatott  viadal fővédnökének  dr. Szabó Tündét, az EMMI sportért felelős államtitkárát, egykori olimpiai ezüstérmes úszót,  Jaroslav Polacek-et, Kassa főpolgármesterét, Veres Pált, Miskolc MJV polgármesterét, Rastislav Trnka-t, a Kassa Megyei Önkormányzat elnökét és Bánné dr. Gál Boglárkát, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnökét kérték fel a szervezők. Az esemény védnöki testületében eddig Molnár Ottó, a kassai rendőrkapitányság vezetője, dr. Stefan Szalontai, a Kassa környéki rendőrkapitányság igazgatója, dr. Kiss Attila, B.-A.-Z. megye rendőrfőkapitánya és Miskolczi István, a Miskolc Városi Rendőrkapitányság vezetője vállalt szerepet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!