Ugrás a tartalomra

Nehéz óév mögöttünk, "Boldogulj!" év előttünk

Miskolc Polgármesteri Hivatala
Utoljára módosítva
2023. január 29. vasárnap 16:34
A tavalyi év a fájdalmas meglepetések éve volt. A februárban kitört orosz-ukrán háború, a drasztikus mértékben megnőtt energiaárak, az egekbe szökő infláció hihetetlen nehézségek elé állították a családokat, a vállalkozásokat, az önkormányzatokat és magát a kormányzatot is. Miskolc túlélte 2022 kihívásait, de ennek komoly ára volt.

Korábban megszokott életünk jelentősen megváltozott. A város, valamint az általa működtetett cégek, intézmények vezetői kénytelenek voltak megszorító intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy ne kelljen mindent bezárni és felszámolni.

Mint ahogy minden család, a város is húzott a nadrágszíjon azért, hogy a törvényekben meghatározott kötelező feladatait maximálisan ellássa. És ahogy minden család, úgy Miskolc városa is kevesebb pénzt szánt olyan dolgokra, amelyek eddig megszokottak voltak.

A háztartások kevesebbet költöttek kultúrára és szórakozásra, szerényebb volt a karácsonyi menü, kétszer is meggondolták a családok, utazzanak-e valahova, jobban odafigyeltek a vásárlásokra, és lejjebb tekerték a fűtést, nem égett folyamatosan a lámpa.

A város intézményeket zárt be és vont össze a fűtési szezonra, spórolt az ünnepi díszkivilágításon, kénytelen volt elhalasztani kultúrprogramokat, ugyanakkor az egyébként is szűk költségvetési helyzet ellenére a Gondoskodó Miskolc program keretében többféle módon is igyekezett segíteni a rászorulókon.

Miskolc - és ez minden magyarországi településre is igaz - a központi kormányzattól csak feladatokat kapott, pénzt azonban alig. Amíg 2021-ben energiára a város önkormányzata 1,4 milliárd forintot költött, az 2022-ben 2,8 milliárd forintba került, mai tudásunk szerint 2023-ban 5,3 milliárd forint lesz. A város által működtetett cégek energiafelhasználása 2021-ben 2 milliárd forint, 2022-ben 7,2 milliárd forint volt, jelenlegi információink szerint 2023-ban 10,3 milliárd forintot emészt majd fel. (Az adatok bruttóban értendők.)

Nemcsak az energiaárak nőttek az égig, hanem az infláció is. Ezt minden városlakó tapasztalhatja, térjen be bármilyen boltba, vagy vegyen igénybe bármilyen szolgáltatást. 2022 egészében az infláció mértéke átlagosan 14,5 százalék volt. (Az év utolsó hónapjában a pénzromlás mértéke már 24,5 százalékra nőtt! Forrás: Központi Statisztikai Hivatal)

Ha csak az éves inflációt nézzük, akkor a város költségvetésének minimum 6 milliárd forinttal kellene emelkednie azért, hogy kövesse a pénzromlás mértékét. Ha pedig beleszámítjuk az energiaárakat is, akkor összességében jóval több mint 20 milliárd forint többletre lenne szüksége az önkormányzatnak és a Miskolc Holding tagvállalatainak. Ezt lehetetlen kigazdálkodni!

A kormányzat ugyan elvárta, hogy minden szinten takarékoskodjon a város, de szemmel látható arányú pénzügyi segítséget nem adott annak ellenére sem, hogy egy alkotmánybírósági határozat világosan kimondja: “az Országgyűlésnek a helyi önkormányzatok számára az általuk ellátott kötelező feladat- és hatáskörök ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatást kell biztosítania.” (AB IV/00839/2020)

Kaptunk ugyan 1,2 milliárd forintot, ám a Miskolc által is kötelezően fizetendő szolidaritási hozzájárulás formájában azt szinte egy az egyben visszafizetjük, ugyanis nagyjából ekkora összeggel emelték meg ennek a köztehernek a mértékét. Ha nagyon pontosak akarunk lenni, 62 millió forintnyi állami támogatást valóban kaptunk. Egy 40 milliárd forintos költségvetés mellett!

Miskolc vezetése természetesen nem adja fel a küzdelmet. Ezt az évet is túl kell élnünk!

Köszönjük valamennyi városlakó megértését, szolidaritását, hozzáállását! Bizalmuk elengedhetetlen, mi pedig tisztában vagyunk ennek a felelősségével.

Hogy az idei év milyen meglepetéseket tartogat, még nem tudjuk. Azt azonban igen, hogy mi, miskolciak, csak egymásra számíthatunk!

További hírek

Olvasnivaló