Ugrás a tartalomra

Nem látszik a vége a történelmi aszálynak

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 13. szombat 08:32
Nem és nem akar megérkezni a csapadék hazánkba.

A hétvégén érkezett hidegfront is hiába lassult le és hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon kis területre hozott számottevő csapadékot. A talajok tovább száradtak, a július végi átmeneti enyhülés után ismét nőtt a súlyos vagy nagyfokú aszállyal érintett területek nagysága. A folytatásban keddig szórványosan várhatók záporok, zivatarok a mérsékelten meleg időben, majd a jövő hét közepén újabb hőhullámra van kilátás - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elmúlt hét közepén meleg, nagyrészt száraz időben volt részünk. A hőmérséklet a tetőfokát pénteken, illetve az Alföldön szombaton érte el, amikor 35-39 fokig melegedett a levegő. A szombat reggel erős széllel érkezett hidegfrontnak köszönhetően a Dunántúlon már néhány fokkal kevésbé volt meleg, vasárnaptól pedig országszerte alulról közelítette 30 fokot a csúcsérték. Csapadékot sajnos csak kevés helyre hozott a frontrendszer, vasárnaptól keddig elszórtan alakultak ki záporok, melyekből 5 mm-nél nagyobb mennyiség csak nagyon kis területen hullott (1. ábra). A száraz, meleg, sokszor szeles időben még ez a kis nedvesség is hamar elillan a talajokból, csak az Északi-középhegység északi oldalán, illetve egy-két komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben (2. ábra). A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak (3. és 4. ábra). Az szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének mintegy háromnegyed részén tapasztalható súlyos vagy nagyfokú aszály (5. ábra), ami az Alföldön tartósnak bizonyul. A Duna-Tisza közén nagy területen 5 mm csapadék sem hullott az elmúlt 30 napban (6. ábra), és az Alföld jelentős részén a 130 mm-t is meghaladja az elmúlt 90 nap csapadékösszegének sokéves átlagtól vett negatív eltérése (7. ábra).

A napraforgó és a kukorica is a szemfejlődés időszakában jár. Az állapot nagyon vegyes képet mutat: nyugaton, délnyugaton, ahol a talajban még van némi nedvesség, viszonylag jól fejlett táblákat látni, bár már ott is vannak száradó állományok. Keleten azonban az öntözés nélkül termesztett növények megrekedtek a fejlődésben, az állományok siralmas képet mutatnak az aszály miatt. Alig-alig látni zöld kukorica állományt csövekkel. Jellemzőek a fejlődésben elmaradt, alacsony, elszáradt, felsült, cső nélküli táblák. Az Alföldön sokfelé a menthetetlen táblákat már lesilózták. A napraforgó állapota nem ennyire kiábrándító, legalább kis tányérokat mindenhol látni. Keleten a kaszálók, legelők is teljesen kiszáradtak, kiégtek.

A folytatásban egészen keddig marad térségünkben a keleties áramlás, mellyel mérsékelten meleg, de jobbára száraz levegő érkezik fölénk. Szórványosan alakulnak majd ki záporok, zivatarok, legnagyobb számban talán vasárnap, de országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás. Keddtől nyugatiasra, délnyugatira fordul az áramlás, mellyel egyre melegebb, de száraz levegő érkezik fölénk, jellemzően tovább fokozódik az aszály. A hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 30 fok körül alakul, majd a jövő hét közepétől újabb hőhullámra kell számítani. Vasárnapig a többnyire északkeleties szél gyakran lesz élénk, néhol erős, majd hétfőtől mérséklődik a légmozgás.

További részletek az OMSZ honlapján olvashatók.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!