Ugrás a tartalomra

Nem segélyt kapnak, hanem lehetőséget

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 12. szerda 11:49
Olyan programokat, képzéseket biztosítanak a következő két évben a Lyukóvölgyben élő hátrányos helyzetű családok számára, amikkel képesek lehetnek jobb élethelyzetbe hozni magukat.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, újabb projektet kezdett az önkormányzat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a MESZEGYI segítségével a Lyukóvölgyben. A kétszázmillió forint támogatásból működő program olyan mindennapi dolgokban nyújt segítséget, mint például a beiskolázás, munkahelykeresés vagy a kertművelés. A cél, hogy jövőképet nyújtsanak a Lyukóvölgyben lakók számára, elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetűekre, alacsony, illetve elavult iskolai végzettséggel rendelkezőkre, jellemzően szociális és anyagi gondokkal küzdőkre fókuszálva.

- A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézménnyel (MESZEGYI) konzorciumban nyerte el a kétszázmillió forintot az önkormányzat, egy olyan projekt keretében, amit kifejezetten a szegregátumokra írtak ki – számolt be a részletekről Varga Andrea alpolgármester a Miskolc Tv kamerái előtt.

- A következő két évben szociális háttérsegítséget kapnak a Lyukóvölgyben élő családok. A cél,

hogy képessé tegyük őket arra, hogy változtatni tudjanak a helyzetükön, felismerjék a saját lehetőségeiket.

Hasonló projektek kapcsán gyakran hallhatjuk, hogy fölösleges elkölteni pénzeket különböző támogatásokra. Varga Andrea szerint itt nem erről van szó.

- Nem segélyeket osztunk vagy támogatásokat juttatunk a családoknak. Olyan programokat, képzéseket, lehetőségeket biztosítunk számukra – például gyermekeknek iskolai felzárkoztató programok formájában - amikkel képesek lehetnek jobb helyzetbe hozni magukat.

Mód és módszer

- Miskolc elemi érdeke, hogy a jelenlegi 11 szegregátumot felszámoljuk. Felszámolás alatt azonban nem azt értjük, amit megéltünk a számozott utcák esetében. A cél, hogy azokat, akik nyomorúságos körülmények közt élnek, ki tudjuk vezetni a szegénységből, képessé tegyük őket a lehetőségek felismerésére. Ehhez egy komoly szakértelemmel rendelkező csapat együttműködésével egy város méretű szegregátumban élő családok a programok és kapcsolódási lehetőségek révén fejlődni és változni tudjanak.

Családokkal foglalkoznak majd a szociális segítők.

- Feltérképezik az egyedi szintű problémáikat, és sajátos fejlesztési terveket készítenek arról, hogyan lehet az adott családot felkészíteni egy magasabb életszínvonal elérésére. A tapasztalatok szerint a kisgyermekes anyák fogékonyak a nevelési témákra. A gyerekekkel együtt játszva rengeteg dolgot megtanulnak, ami fontos az anyává váláshoz. Számos programmal igyekszünk majd az apákat is bevonni a családi kohézió miatt. Lesznek olyan elemek is, amelyek célja a közösségformálás:a közösség megtartó ereje lesz ugyanis a legerősebb segítség egy-egy nagyon nehéz élethelyzetben.

Fel kell ismerniük, hogy saját maguk felelősek a saját sorsukért, nem várhatnak mindig külső segítségre.

Ezt felismerve, a megfelelő támogatás mellett lesz esélyük hosszú távon jobb életszínvonalat elérni – beszélt a célokról Varga Andrea.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!