Ugrás a tartalomra

Nem volt baby boom Miskolcon

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. január 26. kedd 15:32
Legalábbis ez rajzolódik ki az adatokból kilenc hónappal a múlt tavaszi karanténidőszak után.

A Vuhanból induló koronavírus járvány fél év alatt globális mértékű csapássá duzzadt. A leghatékonyabb védekezésnek a távolságtartás bizonyult: az emberi érintkezések számának csökkentésével lehetett lassítani a vírus terjedését. Ennek egyik eszköze volt a karantén – jobban mondva kijárási korlátozás, de sokan nem érezték a két fogalom között a gyakorlati különbséget. A járvány negatív hatásait mind ismerjük, volt időnk bebiflázni még azokat a következményeket is, amik közvetlenül nem érintik az életünket. Akadtak azonban vélemények, amik szerint jó is kisülhet a koronavírus megjelenéséből: rengeteg születés jósoltak ezév elejére, egyfajta új baby boomot a karantén időszak után.

Ratkó-babák

A ma élő legidősebb generáció tagjai a második világháború vége előtt születtek. Az őket követő korcsoportot az amerikai szakirodalom után Baby boomereknek szokás nevezni, bár nálunk Ratkó-gyerekeknek is hívják őket Ratkó Anna egykori népjóléti, majd egészségügyi miniszter népesedéspolitikája miatt – a nevéhez köthető abortusztilalom és a gyermektelenségi adó miatt a természetes szaporodás üteme jelentősen nőtt az 50-es években.
Hazánkban szerencsére jelenleg nincs abortusztilalom. Ennek ellenére számos fórumon olvashattuk tavaly év közepén, hogy a történelmi tapasztalatok szerint, ha a párokat hosszabb ideig összezárják, annak hatása lesz a népesség szaporulatára.
Nos, úgy tűnik, ezek a hangok mégis tévedtek: Miskolcon legalábbis nem volt a karantén időszak alatt baby boom a statisztikák alapján. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint
 

2020. novemberében 286
2020. decemberében 384  
2021. január 26-ig 273 újszülött gyermek került anyakönyvezésre.
 
Az elmúlt év azonos időszakában
2019. novemberében 346
2019. decemberében 310  
2020. januárjában 511  újszülött gyermek került anyakönyvezésre.

Miskolcon egyébként átlagosan heti 80  gyermek születik, ami havi bontásban nagyjából. 320-350 születés közé tehető.
 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!