Ugrás a tartalomra

Nevek bűvkörében: ezeket adták leggyakrabban a szülők

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. január 12. kedd 14:27
Miskolcon jóval karakteresebbek a tavaly legtöbbször anyakönyveztetett nevek, mint az országos átlag. 

A név maga az ember – ez a szállóige az ókori Rómában vált ismertté, és még ma is sokat idézik. A modern pszichológia szerint a szülők gyakran a névválasztással fejezik ki a gyerekükbe vetett vágyaikat, ezért az egyfajta irányt határoz meg a kicsi számára. Az így választott név lehet teher és ösztönző erő is. Ha például egy híres színész ritka keresztnevét kapja a gyermek, óhatatlanul is lesz előtte egy minta, és gyakran mérik majd össze az „ismert druszával”. Ugyanez vonatkozik más hírességekre is: politikusok, énekesek és focisták neveit kapják meg újszülöttek milliói világszerte. Persze vannak kivételek, amikor a híres név – bár úgy tűnhet, hatással van viselőjére – mégsem határozza meg a gyermeket. Kiváló példa erre a portugál klasszis focista, Christiano Ronaldo esete. Sokan vélhetik úgy, hogy az egy generációval előtte játszó brazil Ronaldo Luis Nazário de Lima után jött az azonos név, pedig CR7 – keresztapja bevallása szerint – Ronald Reagan után kapta a keresztnevét.

Speciális kód    

A nyelvészet is gyakran foglalkozik mind a kereszt-, mind a vezetéknevek témakörével. Takács Judit magyar társadalomkutató úgy véli, „a név a személyiségészlelést befolyásoló tényezők közé tartozik". Eszerint a név olyan speciális megkülönböztető jelző, ami hozzájárul a viselőről kialakított benyomások és vélemények létrehozásához. 
Év elején számos statisztika születik arról, milyen neveket választottak az elmúlt év során leggyakrabban. Az újév első szülöttjét hazánkban – a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház tájékoztatása szerint – Boglárkának hívták, míg megyénkben két keresztnevet is kapott 2021 „legidősebb” babája, Alen Ruben.

Miskolci legek

Tavaly, az első negyed év vonatkozásában egy átfogó kutatás eredményeit tette közzé az United Consult. 2020 elején a leggyakoribb lánynevek a Hanna, az Anna és a Zoé lettek, míg fiúknak a Bence, a Levente és a Máté neveket adták a legtöbbször szüleik.

Megkérdeztük a polgármesteri hivatalt is, hogy Miskolcon melyek voltak a leggyakoribb keresztnevek 2020-ban. A női nevek közül a Zoé, a Zejnep, a Zseraldina, a Liliána, a Linett és a Lia végeztek a mezőny elején, míg a fiúknál a favorit nevek a Noel, a Krisztofer, a Benjámin, a Lénárd, a Lionel és a Leonárdó voltak tavaly Miskolcon.

További hírek

Olvasnivaló