Ugrás a tartalomra

Nextapes: „Ez egy kicsit függőség is” – Kövessetek minket a miskolci underground életbe! (5. rész)

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. március 27. szombat 20:29
A felgyorsult életet élő fiatalok miatt ma már gyorsabb váltásokra van szükség a szettekben, a 10 perces trackek ideje lejárt; ma már megőrülne a közönség, ha ennyi ideig menne egy zene a buliban – mondja Dave Wincent. A Nextapes programsorozat egyik DJ-jével és a szervező Vig Györggyel beszélgettünk a miskolci partiéletről. Interjú.

A 2012-ben indult Nextapes programsorozatot a technorajongóknak nem kell bemutatni. Rezidenseik a műfaj széles spektrumában mozognak, hol lágyan hullámzó, hol szinte pokolinak ható mélyek repítik az embert. Vig György ma már szervezőként tagja a csapatnak. A négy rezidens DJ közül Dave Wincent a mai, modern techno jeles képviselője, ő játssza a sötétebb, darkosabb hangzásvilágú zenéket. Zemar Kambastól a lágyabb, house-osabb világtól, a deephouse-tól egészen a pumpálós tech-house-ig hallhatunk szetteket. Shywer érzelmekkel telítettebb, dallamosabb darabokat pörget, Supaplex ellenben a gonoszabb minimal technoról ismert.

minap.hu: 2012-ben még a Factory Arénában kezdtetek, ma már a belvárosi Helynekem egyik állandó rezidensei vagyok. Mennyire volt nehéz a kezdés és rögös az út a miskolci underground partiéletben?

Vig György (V. Gy.): Valóban, először a Factory falai között rendeztünk inkább házibuli jellegű partikat, 50-100 emberrel. 2012 májusában aztán Jankó László Nextapes néven elindított egy programsorozatot, akkor még szintén a gyárban. Havonta-kéthavonta mentek a bulik, mindenki hozott még egy spant, és már ott tartottunk, hogy több százan voltunk. Időközben, elkezdtünk keresni új helyszíneket, minél közelebb a városhoz. Először az Ifiházban leltünk otthonra, majd jött a hír, hogy Helynekem néven nyílik egy új klub a belvárosban. Megkerestük őket, szerencsére megtaláltuk a közös nevezőt, és 2013 januárjában kezdésként össze is hoztunk egy teltházas bulit. Nem volt kérdés ezek után, hogy a Helynekem lesz a főhadiszállásunk. Jelenleg ez az állandó rezidenciánk.

Dave Wincent (D. W.): Közülünk én kezdtem el legkorábban DJ-zéssel és zeneírással foglalkozni. Már a Factory előtt is zenéltem, több helyi sorozat bulijain. Azt azért el kell mondanom, hogy egy olyan helyért, mint a Vasgyár, a fővárosban, de még külföldön is ölnének. De mi magunk is láttuk, hogy valamiért nem szerettek oda, messze kijárni az emberek. A Helynekem kitűnő helyszín a bulijainkhoz.

minap.hu: Tökéletes rezidencia?

D. W.: Az, hogy a belvárosban van, nagy előny. Nehéz viszont belőni, hogy a közönségnek mire van igénye…

minap.hu: Arra gondolsz, hogy nagyon heterogén társaság is összejöhet egy-egy buli alkalmával?

D. W.: Igen, de ez nem miskolci specifikum, az ország bármely más városában ezt tapasztalom. Sikerült már pár helyen játszanom az országban – Budapesten például a Corvin tetőn, Szegeden a Sing Sing-ben, illetve Debrecenben a Víztoronyban –, és többször külföldön is. Ennek a heterogenitásnak ugyanakkor az az előnye, hogy a csak „betévedő” vendégek ráérezhetnek erre a műfajra; így lehet a legkönnyebben megismertetni egy új stílust az emberekkel, és azt látjuk, hogy főleg a fiatalabb korosztály nagyon nyitott az újra. Más kérdés, hogy sajnos trenddé vált: a szórakozni vágyók legkorábban is csak éjfél körül érkeznek meg a klubba. Nem véletlen, hogy a berlini bulikon van, hogy a fő fellépő csak hajnal 6-kor (!) kezd.

minap.hu: Ha már szóba kerültek: mint ajánlanál a fiataloknak, merrefelé tájékozódjanak ebben a műfajban? Milyen producereket, DJ-ket hallgassanak? A technoban kicsit jártasabbak pedig hogyan, hol szerezhetnek újabb impulzusokat?

D. W.: Először is szeretném leszögezni: mindenki hallgasson mindenféle zenét, ezt őszinte szívvel mondom. Szerintem manapság pillanatok alatt bele lehet futni bármilyen zenébe, szinte nincs is már underground ilyen nézőpontból. A SoundCloud, a Mixcloud kifejezetten jó arra, hogy mixeket hallgasson az ember. Így kicsit egyszerűbb megtalálni a kedvenc előadót, egy hosszabb mixben lehet szemezgetni, illetve jobban megismerni magát a DJ-t. A „nagyokat” persze valahogy könnyebben elkezdik hallgatni az emberek, könnyebben adnak nekik lehetőséget, aztán persze el lehet mélyülni a techno bugyraiban. A modulokból összerakott, szintetizátorokkal készült techno például most nagyon menő.

minap.hu: DJ-ként, producerként nyilván pontos képet tudsz nekünk mondani arról, mennyire nehéz folyamatosan követni a legújabb trendeket.

D. W.: Akkor nehéz csak, ha nem szereti az ember. Nekem ez nem hobbi, nekem ez az életem, én ebből akarok megélni, zenéket akarok írni, DJ-zni. Annak idején hetente kb. 80 technolemezt hallgattam meg, abból 40 érdekelt, 5 pedig tetszett is. Ma már vannak kifejezetten DJ-knek fenntartott oldalak (például a Beatport), ahol meg tudjuk vásárolni a zenéket; digitálisan, vagy most megint valamit csak bakeliten. Én minden nap válogatok zenét, hétfőn és pénteken főleg. Mindig adok magamnak lehetőséget arra, hogy olyan előadókat is meghallgassak, akiket még nem ismerek, hátha valakibe belebotlok. Ez egy kicsit függőség is, ha kimarad a napomból, ideges vagyok. Szerintem nagyon fontos, hogy naprakész legyen az ember, hiszen már a közönség is olyan, hogy az igazi fanok ismernek mindent, nagyon durván vágják az új zenéket. Gyakran játszottam sok olyan számot, ami a buli napján jelenik meg. Mivel már régóta írok zenét, kapok promófelvételeket is, amik még kiadás előtt vannak. Ezzel lehet naprakésznek lenni, újdonságot mutatni.

minap.hu: Egy DJ-nek producerkednie is kell a sikerhez?

D. W.: Ma már szerintem nem nagyon lehet a világon sikeres valaki, ha nem ír zenéket.

minap.hu: Gyuri, ma már minden bulitokon van vendégfellépő. Mennyire tudnak a DJ-itek ehhez alkalmazkodni?

V. Gy.: Két-két és fél éve rendszeresítettük a vendégfellépős megoldást. Egyszerű a helyzet: meg kell tudnunk oldani, hogy illeszkedjünk az ő szettjükhöz; mind stílusban, mind tempóban stb. Alapvetően abban hiszünk, hogy kell a változatosság, szeretjük megajándékozni a miskolci közönséget azzal, hogy vendégeket hívunk, a hazai szcénából mindenkit, aki számít.

minap.hu: Ha kínálati oldalról nézzük, ti, szervezők, DJ-k hogyan tudjátok megoldani, hogy a miskolci „értő” közönség itthon maradjon, és ne a fővárosban, külföldön keressen magának bulit?

D. W.: Az nyilvánvaló Budapesten is, hogy egy külföldi húzónév elhívásáért borsosabb jegyárat kell kérni, mert csak így nem lesz ráfizetéses a buli. Erre persze előfordul, hogy az emberek húzzák a szájukat… Ugyanakkor szerintem nem a sztárvendégek számától függ, hogy jó-e egy buli, vagy sem. Nyilván egy nagy élmény a közönségnek, de ha az a nagy név nem száz százalékon teljesít, hát…

V. Gy.: Igyekszünk olyan színvonalat hozni mind hangzásban, mind látványban, ami bárhol megállná a helyét hazai és külföldi viszonylatban is. Csak olyan fellépőket látunk vendégül, akik teljes mértékben beleillenek ebbe. Úgy látom, ezt a miskolci közönség is értékeli. Annyit pedig elárulhatunk, hogy idén sem állunk meg a fejlődésben, ezt már februárban tolmácsoltuk is a plusz látvánnyal, de sok újdonságot tartogat még 2019.

minap.hu: A Helynekem-teraszos bulik viszont fixen meg lesznek tartva.

V. Gy.: Így van, ahogy a jó idő megmutatja magát, kiköltözünk a Helynekem teraszára és a Szinva fölött zenélünk. Remélhetőleg májusban, a születésinapi bulinkon ez már így is lesz. Ezek a Day and Night bulik délután 5 körül indulnak. Egy zeneileg lágyabb hangvételű, beszélgetés-barát programnak indul, aztán 10-11 óra körül beköltözünk a klubba, ott aztán hajnal 4-ig megy a Nextapes csapatás.

További hírek

Olvasnivaló