Ugrás a tartalomra

Nézőpont: Élet 64,4 Fahrenheiten

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. október 01. szombat 18:00
„Harminchat fokos lázban égek mindig” – panaszolta Kései sirató című, elhunyt édesanyjának címzett versében József Attila. A költői kép zsigeri erejét egy ellentmondás adja: 36 fok az nem láz. Mégis, a költő a test alapállapotát is betegségnek érzékeli az anyja hiányában. A 18 Celsius fok (64,4 Fahrenheiten) ennek a fele, és egy szobára vetítve messze van a fagytól. A lázhoz azonban ez is elég, és még érzékletes költői képek sem kellenek hozzá. Bájer Máté jegyzete.

Európa-szerte alkalmaznak különböző megszorításokat: ezzel igyekeznek csökkenteni a kontinens energiafüggőségét. Magyarország is igen nehéz helyzetbe került. Spórolni azonban nem csak otthon kell, ez a szó az árnyékunkká válik lassan, követ a munkahelyünkre is. Azt, hogy a kialakult helyzet kinek a hibája, nem firtatom, ezt a kérdést a legtöbb ember úgyis a maga, már jól kitaposott útján közelíti meg. Egy biztos: a tél közeleg. Szokatlanul vaskos csekkeket hoz, szabályozásokat, a jólét kontúrjainak szűkülését.

Bár még csak épp elkezdődött az ősz, sokan már arra kérik a kormányt, értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett 18 Celsius-fokos hőmérsékletről szóló rendeletét – legutóbb például a Vasutasok Szakszervezete írt ezzel kapcsolatban levelet Orbán Viktornak. Szögezzük le az elején: a 18 fokos szoba nem halálos, nem egy Don-kanyar, sőt, van, aki annak adott hangot, hogy ez a hőfok jótékony is lehet. Más szerint túlzottan elkényelmesedtünk az utóbbi évtizedekben, így nem árt a kiképzés. A kérdés talán mégsem az, mit bír ki az ember – ezt rengeteg katasztrófa és nehéz történelmi kor megfelelően kikutatta már –, hanem hogy mikortól jelentkeznek elvonási tünetek. Én a 90-es években voltam gyerek, és pazar volt. Aki ezt szintén megélte, és visszamenne, tegye fel a kezét! Most azok tartsák fel, akik tudnának akár egy hónapot is eltölteni széles sáv, Netflix, Xbox és kábeltévé nélkül. Most azok tartsák fel, akik ezt el is hiszik!

18 fokos szobahőmérséklettel suhint arcunkba a valóság: ez a tél a múltunkba visz. Talán igaz, hogy túl edzetlenek vagyunk a kihívásokkal szemben, mint ahogy az a lózung, hogy a könnyű idők könnyű embereket szülnek. Azonban érdemes elgondolkozni, mit hagynánk szívesen az utókorra: nehéz vagy könnyű időt? A mostani fiatalok számára az életkezdés és a szülői kasszáról történő leválás jelent kihívást, míg 1900-ban a születéskor várható élettartam átlagosan 37 esztendő volt. Melyik keresztet kívánnánk inkább az unokáknak? Tényleg vissza kell lépnünk, hogy előre jussunk? És ha igen, örömmel kell ülnünk a hűvös munkahelyen, mintha ez direkt jellemerősítő lenne?
Addig meg, míg az általános gazdasági problémák megoldódnak, íme egy tipp, hogy miképp tornázhatjuk feljebb a szobában a fokokat ingyen: számoljunk Fahrenheitben!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!