Ugrás a tartalomra

Nőírók – írónők Miskolcon a 19. század végén, a 20. század elején

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. július 25. vasárnap 11:08
A Páholy 25 következő előadása kedden délután 5 órakor kezdődik a Thália-házban. Békési Gábor irodalomtörténész olyan, Miskolchoz kötődő írónőket is bemutat, akikről talán még nem is hallott a közönség.

A művelt közvélemény többnyire csak az emlékiratíró Dérynéről és a Miskolc egén üstökösként átrobogó, egyedülálló tehetségű Kaffka Margitról tud, ha a miskolci kötődésű írónők kerülnek szóba (az ő emlékezetüket márványtábla is őrzi), pedig meglepően sok, bár nagyrészt elfeledett nőíró is élt a korszakban, köszönhetően a 19. század második felében kibontakozó nőnevelés eredményeinek és nem utolsósorban az egyház hatásának.

Az olyan nevek, mint Reichard Piroska, Kosáryné Réz Lola, Hidvéginé Horváth Bóra, Szederkényi Anna, Geötze Anna, Lányi Sarolta ma már idegenül csengenek, de saját korukban újságok tárcarovatai, sőt önálló kötetek 
szerzőiként ismerték őket az olvasók. Az utóbbi években egyre többet fedez fel belőlük a kutatás: Herman Ottóné Borosnyai Kamilla kéziratait vagy Ujlaky Vilma elbeszéléseit már ismét elérhetjük, de a többiek is egyre inkább az érdeklődés fényébe kerülnek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!