Ugrás a tartalomra

Nyárzáró kisvonatozás egy nem használt vonalon

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 15. csütörtök 13:01
Az Északerdő Zrt. augusztus 24-én szombaton nyárzáró vonatozást rendez Mahócára, vagyis olyan helyre, ahova egyébként a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatai nem járnak. A vendégeknek egy különleges programmal készülnek Mahócán a szervezők, de emellett számos egyéni kikapcsolódási lehetőséget is ajánlanak Andókút és Mahóca környékén.

A program keretében délelőtt 9:40-kor, majd délután 14:30-kor különvonatok indulnak Miskolc-Dorottya utcáról. Visszaindulás 12:00, 15:00 és 17:45 órakor. A szerelvények az időjárásnak megfelelő összeállításban, elsősorban nyitott személykocsikból fognak állni, de szükség esetén néhány zárt kocsi is a vonat részét képezheti majd. Vonógépként a tervek szerint a C02-407-es és a LÁEV-nél „vendégeskedő” GV 3737-es pályaszámú C-50-es kismozdonyok fognak szolgálni.

Szervezett programok Mahócán és környékén:

LÓVASÚT – A LÁEV történetének ismereteink szerint ugyan soha nem volt része a lóvontatás, de hazánk számos kisvasútján alkalmazták a vonatok továbbításának ezen módját. Jellemzően hegyvidéki kisvasutakon – mint pl. az Északerdő Zrt. másik erdei vasútján, Pálházán is – volt gyakorlat, hogy az üres kocsikat a vonalon hegymenetben lovakkal húzták fel a rakodóhelyekig, majd a fával rakott kocsik – a pálya lejtését kihasználva – saját súlyuknál fogva gurultak vissza (természetesen fékezéssel) a kiinduló állomásra. A program ezen időket igyekszik megidézni a Mahóca állomás környéki rövid lóvontatású szerelvénnyel, melyen a programra jegyet váltó vendégek utazhatnak.

FARKASGÖDÖR – A kisvasutak világa iránt érdeklődő, szívesen túrázó utasoknak ajánlják a vezetett nyomvonalbejárást a kisvasút néhai Mahóca – Farkasgödör – Örvénykő szakaszára. A mintegy nyolc kilométeres, már megszűnt vonalszakaszon még ma is számos emléke fedezhető fel az egykori kisvasútnak, amiket a vasutat jól ismerő szakemberek mutatnak majd meg az érdeklődőknek.

Jelentkezés/további információk itt lehetségesek: kisvasut@eszakerdo.hu.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!