Ugrás a tartalomra

Online a költészet napján

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 10. szombat 13:24
Ebben az évben sem tartják meg a költészetnapi megemlékezést az Óda keletkezésének helyszínén, Lillafüreden. Programok azonban most is lesznek, igaz, online.

Emlékezni úgy is lehet, hogy ezúttal nem gyűlünk össze egy helyen. Például úgy, hogy megismerkedünk az 1905. április 11-én született József Attila és az 1900-ban ugyanezen a napon született Márai Sándor irodalmi munkásságával. A miskolci könyvtárak mellett a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer is sokat segít nekünk ebben, az intézmények kvízekkel és játékokkal várják az irodalom szerelmeseit.

A József Attila Könyvtár költészetnapi totóval, könyvajánlóval, valamint a költő életéről szóló összeállítással jelentkezik Facebook-oldalán. A Szabó Lőrinc arra kéri olvasóit a közösségi oldalán, hogy készítsenek szelfit kedvenc magyar költőjükkel. Egy különleges játékra is hívják az olvasókat, ugyanis idegen nyelvre lefordított József Attila-verseket fordítanak vissza magyarra, és így kell felismerni, melyikről van szó valójában. A Petőfi Sándor Könyvtár jóvoltából A magyar költészet gyöngyszemei című virtuális kiállítást is megtekinthetjük. A Móra 11, kevésbé ismert József Attila-verset mutat be Facebook-oldalán. A Tompa Mihály és a Kaffka Margit Könyvtár programjában pedig gyermekversekkel és költészetnapi játékkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Érdemes figyelni a megyei és városi könyvtár honlapját, a központi épület, valamint a fiókkönyvtárak közösségi oldalai mellett a KSZR megyei szervezetének honlapját.

117 éve született a magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója, József Attila. Halála, csak úgy, mint életének túlnyomó része, tragikus. Bár rengeteg sötét tónusú műve született, nem feltétlenül ezek határozták meg költészetét: legszebb versei a szerelemről, az útkeresésről szólnak. József Attila neve mára összehegedt a magyar lírával, kikerülhetetlen alakjává vált irodalmunknak, bár – ironikus módon – életében gyakran kikerülték, lesajnálták, elutasították. Ellentmondásos személyiség, aki hol kisfiús mohósággal igyekezett soraival kicsikarni egy nő szerelmét (Nagyon fáj), hol pedig bölcs komorsággal szemlélte az életet (Dunánál). Születésének emlékét őrzi a magyar költészet napja, amit április 11-én tartanak. Az első ilyen eseményt egyébként 1956 júniusában rendezték a nyári ünnepi könyvhéten, csak 1964-ben kapcsolták ténylegesen József Attila születésnapjához. A magyar költészet napját általában – ha még derengenek a koronavírus-járvány előtti idők - irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal vagy szavalóversenyekkel ünneplik.

 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!