Ugrás a tartalomra

Örökös zöld óvoda lett a Mátyás király úti

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. február 22. hétfő 15:56
Mát több mint tíz éve központi kérdés a környezettudatosság a Miskolci József úti Óvoda Brunszvik Teréz Sport Tagóvodában. A dolgozók nagyon büszkék arra, hogy idén elnyerte az Örökös Zöld Óvoda címet az intézmény, ahol egyre több kiskert és természettel kapcsolatos foglalkozás van.
Fotó: Végh Csaba

Több sziklakert tarkítja a Miskolci József úti Óvoda Brunszvik Teréz Sport Tagóvoda udvarát a levendulabokor, a felcímkézett tanösvény, a madáretetők, a mezítlábas sétány, a fűszernövények és a zöldséges kert mellett. Az egyikben most hóvirág is díszeleg, a gyerekek pedig katicabogarat találtak a levelek alatt, ami nagy izgalmat okozott a délelőtt folyamán. A kicsik jelleméhez tartozik, hogy szeretik a természetet, amit szívesen felhasznál az óvoda, hogy megtanítsa őket a természet védelmére is. Amászta Zsuzsanna tagóvoda-vezető elmondta, először 2011-ben nyerték el a Zöld Óvoda címet. – Három évre rá újra sikeresen pályáztunk, majd 2017-ben szintén. Idén pedig a háromszor hároméves ciklus végén megcéloztuk az Örökös Zöld Óvoda cím elérését, s mivel száz százalékos eredményt értünk el, meg is kaptuk a megtisztelő címet. A pályázatban számos kritériumnak kellett megfelelnünk: például környezet- és egészségtudatosságra nevelésnek. Ennek kialakítását szolgálja sószobánk is, ahol minden gyerek megfordul hetente legalább egyszer. Van tornaszobánk, kiválóan felszerelt szertárral. Részt veszünk a Bozsik-fociprogramban, úszni és dzsúdózni járnak sportóvodásaink – mondta.

Megtartják az összes zöld ünnepet: állatok és víz világnapját, a Föld, a madarak és fák napját, valamint szerveznek takarítási napot is. A tagóvoda-vezető azt is elmondta, jógyakorlatként szolgálnak az óvodapedagógusoknak, a MESZEGYI szakembereinek és az iskolák tanítóinak. – Megyei bemutatót tartottunk. A régiből új alkotása már meghatározó tevékenységünkké vált: mintegy százféle játékot találtunk ki ennek hasznosítására. Csak egy példát mondok: kupakokból készítettünk képet, amit a gyerekeknek le kell másolniuk. Beépítettük tehát a zöld óvoda program kritériumait pedagógiai programunkba. Munkatársaim innovatívak, huszonnégyféle képzésen vettünk részt az elmúlt tíz évben, közöttük számos környezettudatosságra vonatkozón. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, környezeti munkaközösségünk évszakonként viszi kirándulni a nagycsoportosokat Tapolcára vagy a Népkertbe, esetleg zoofoglalkozásra a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba, de szívesen jön a szülők közössége is Budapestre, Debrecenbe, Nyíregyházára vagy akár Szilvásváradra velünk. A hat csoport száznegyvenöt gyermeke nevel halat, teknőst a csoportszobákban – sorolta a vezető, aki hozzátette, fontos kritérium volt a pályázatban a lokálpatriotizmus és a hungarikumok megismertetése is a gyerekekkel.

Mindehhez hozzájárult hét éve az a felújítás, amiben energiatakarékossá tették az épületet. Akkor kerültek a csoportszobákba a csapok is, amit előszeretettel használnak a gyerekek, hogy megőrizzék kezük tisztaságát s így egészségüket.

További hírek

Olvasnivaló